Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

mac

wibbitz

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Νυκτόβια ζώα ορισμένοι οι δεινόσαυροι





Οι καθηγητές Γεωλογίας Lars Schmitz και Ryosuke Motani του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να ανακατασκευάσουν του κύκλους ημερήσιας δραστηριότητας των αρχόσαυρων -ομάδα που περιλαμβάνει δεινόσαυρους και πτερόσαυρους- συγκρίνοντας το μέγεθος και το σχήμα των ματιών, που φέρνουν στο φως απολιθώματα, μ’αυτά σημερινών ζώων.

Εξέτασαν το μήκος της κόχης και τη διάμετρο της οπτικής κεφαλής του οπτικού νεύρου του ματιού 164 σημερινών ειδών (μεταξύ των οποίων θηλαστικά, ερπετά και πτηνά) τα οποία καθορίζουν την οπτική οξύτητα ανάλογα με την ένταση του φωτός. Από το μέγεθος και τη δομή του ματιού συμπέραναν ποια είδη δεινοσαύρων ήταν ημερόβια και ποια όχι.

«Η θεώρηση πως οι δεινόσαυροι ήταν ημερόβια όντα μπορεί να απορριφθεί», λέει ο Schmitz, «Πολλοί δεινόσαυροι ήταν νυκτόβια όντα ενώ άλλοι δρούσαν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα».

Πιο συγκεκριμένα, οι βελοσιράπτορες -μικροί σαρκοφάγοι δεινόσαυροι- ξυπνούσαν και δρούσαν αποκλειστικά τη νύχτα ενώ οι χορτοφάγοι δεινόσαυροι ήταν ικανοί να ζουν εξίσου καλά μέρα-νύχτα.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.

http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!