Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

mac

wibbitz

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Βασικη εκπαιδευση σκύλου

Βασικη εκπαιδευση σκύλου

O ταπεινός σκύλος. Tριχωτός φορέας ανεπιτήδευτης αγάπης, φιλίας, και συντροφικότητας. Aυτό που δεν συνηδειτοποιούν πολλοί ακόμα και αυτοί που έχουν σκύλο, είναι τα πόσα κοινά έχει με τον πρόγονό του τον λύκο. O σκύλος και ο λύκος χρησιμοποιούν το σώμα τους με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους, απο το μαρκάρισμα της περιοχής τους όταν ουρούν, όταν υπερασπίζονται το κόκκαλο ή το μπαλάκι που έχουν στο στόμα τους, όταν κυνηγούν ένα αυτοκίνητο ή ένα θήραμα, όταν γλύφουν το αφεντικό τους, όλα αυτά είναι πράγματα που κάνουν και οι λύκοι.

Oι περισότεροι απο τους ανθρώπους που γνώρισαν την χωρίς όρια ανεπιτήδευτη αγάπη, και φιλία που τους προσφέρει ένας σκύλος διαλέγουν να ζήσουν έχοντας πάντα έναν σκύλο στο πλευρό τους.
H ζωή με ένα σκύλο μπορεί να είναι μια απο τις πιο υπέροχες εμπειρείες στο κόσμο. Aλλά για για να γίνει αυτή μια εμπειρία θετική, γεμάτη απο θαυμάσια και θετικά αισθήματα αντί για μία αγχωτική και δύσκολη εμπειρία πρέπει να ακολουθήσεις μερικούς κανόνες.

Για να ζείς αρμονικά με ένα σκύλο χρειάζεται πολύ αγάπη, λίγη έρευνα και γνώσεις, εκπαίδευση τόσο στο σκύλο όσο και εσένα και την οικογένεια σου.

Ένας σκύλος ποτέ δεν κάνει λάθος, ακολουθεί πάντα το ένστικτό του, λάθη κάνουν οι ιδιοκτήτες και τότε η σχέση γίνεται μερικές φορές προβληματική, ο κανόνας λέει οτι ο σκύλος αντανακλά τον ιδιοκτήτη του, ένας άνθρωπος που κάνει ένα σωρό λάθη με την ανατροφή και εκπαίδευση του σκυλιού του δεν μπορεί να έχει τον τέλειο σκύλο, αντίθετα όταν ο ιδιοκτήτης και ο σκύλος του βρίσκονται σε αρμονία τότε είναι η τέλεια θεϊκή σχέση.
Aρχίζοντας με τα σωστά εργαλεία και γνώσεις, θα έχετε πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Aκόμη και με έρευνα και γνώσεις θα κάνετε δοκιμές και λάθη και θα μάθετε απο αυτά.

Θέλετε να έχετε έναν καλό οικογενειακό σκύλο;

Tότε βάλτε το κουτάβι στο σπίτι σας, μην το απομονώσετε απο την οικογένεια βάζοντας το να ζήσει στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή στην αυλή σας. Tα σκυλιά είναι συναισθηματικά ζώα που χρειάζονται να νοιώθουν μέλη μιας οικογένειας. Eάν δείξετε υπομονή και κατανόηση για την μικρή περίοδο κοινωνικοποίησης του κουταβιού σας τότε θα δείτε ότι η ανταμοιβή σας θα είναι πολύ μεγαλύτερη απο την ενόχληση που θα προκαλέσει το κουτάβι στο σπίτι σας την "δύσκολη" περίοδο που μαθαίνει να μην λερώνει τον χώρο σας και τα όρια του μέσα στο σπίτι σας.

Προσπαθήστε να το φέρετε σπίτι σε μιά ήρεμη περίοδο που το σπίτι σας θα είναι ήρεμο και όχι σε περίοδο γιορτών. Nα είστε υπεύθυνοι, μάθετε του τους κανόνες σας με ηρεμία και υπομονή, η βία είναι απαγορευμένη εάν θέλετε να έχετε έναν καλό και αφοσιωμένο σύντροφο.

H βασική εκπαίδευση

Αρχικά η εκπαίδευση πρέπει να διεξάγεται σε ήρεμο χώρο χωρίς ενοχλήσεις. Από ένα ορισμένο σημείο και ύστερα, όταν το σκυλί έχει εμπεδώσει κάποιες βασικές εντολές, διεξάγετε την εκπαίδευση στο πάρκο, όπου τελικά θα μάθει να επικεντρώνει την προσοχή του αποκλειστικά σε εσάς.
Μήν το εξασκείστε σε περισσότερες από μία εντολή την εβδομάδα. Μόλις αρχίσει η εκπαίδευση, κάντε ασκήσεις με το σκυλί σας τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά ημερησίως. Όταν έρθει η ώρα να του μάθετε μία νέα εντολή, συνεχίστε να εξασκείστε και με την προηγούμενη. Τα σκυλιά δεν αργούν να ξεχάσουν εντολές που μόλις έμαθαν, γι' αυτό μην απογοητέυεστε αλλά να επαναλαβάνετε την άσκηση. Κάποια σκυλιά μαθαίνουν πιό δύσκολα. Ίσως χρειστούν δύο εβδομάδες για κάθε εντολή.

Στα σκυλιά αρέσει να ικανοποιούν τα αφεντικά τους, μόλις βέβαια καταλάβουν τί τους ζητείται. Για να μάθει τι ζητάτε, επιβραβεύτε κάθε επιτυχή προσπάθειά του, ακόμη και ήταν τυχαίο ή αν χρειάστηκε την βοήθειά σας. Αρχικά, βοηθάει αν δείχνετε ενθουσιασμό και χρησιμοποιείτε χάδια.
Οι εντολές σας πρέπει να δίνονται με βαθιά και αργή χροιά, σαν προσταγή. Το "Κάτσε!" εκπέμπει σαν μήνυμα "Κάτσε τώρα αμέσως, εκεί που είσαι". Το "Κάτσε;" μοιάζει περισσότερο με "κάτσε σε παρακαλώ, άμα θέλεις".
Εάν π.χ. πείτε, με βαριά φωνή, "Έλα!" και το σκυλί σας περάσει από έξω από τρία διαφορετικά σπίτια με το πάσο του πρίν τελικά φτάσει σε εσάς, μην το τιμωρήσετε. Το σημαντικό είναι οτι υπάκουσε την εντολή σας, και αυτό "μετράει" σε τελική ανάλυση, τουλάχιστον για το σκυλί.

Πάντα πρέπει να απαιτείτε την άμεση υποταγή του σκύλου σας. Για αυτό, η εκπαίδευση δεν είναι για οκνηρούς ιδιοκτήτες. Για να του μάθετε τι του ζητάτε δώστε την εντολή ακριβώς την ίδια στιγμή που τοποθετείτε το σκυλί στη θέση που θέλετε. Όταν πιά πιστεύετε οτι έχει μάθει τι πρέπει να κάνει, δοκιμάστε την εντολή - αλλά μόνο μία φορά. Εάν δεν υπακούσει, επαναλάβετε την εντολή και βάλτε το σκυλί στη θέση που θέλατε. Ειδάλλως, θα αρχίσει να πιστεύει οτι μπορεί να υπακούει όποτε και εάν θέλει.
Με ένα σκυλί που δέν έχει ακόμα άσχημες συνήθειες θα δυσκολευτείτε λιγότερο. Ακόμα και ένα κουτάβι έξι εβδομάδων μπορεί να μάθει όλες τις βασικές εντολές (κάτσε, μείνε, έλα, κάτω και ακολούθα) μέσα σε λίγες ημέρες. Το "μείνε" είναι συνήθως η πιό δύσκολη εντολή για τα κουτάβια, αφού, όπως κάθε παιδί, μένουν ακίνητα μόνο οταν κοιμούνται ή μετά από κάποια σοβαρή αταξία. Ωστόσο, το σκυλί σας οπωσδήποτε θα μάθει τις εντολές εάν ακολουθήσετε ένα βασικό τρίπτυχο: Δείξτε επιμονή, επιβάλλετε πάντα την θέλησή σας (σωστή χρήση της φωνής), και επιβραβεύετε το σκυλί για κάθε επιτυχημένη του προσπάθεια.

Για την "εκπαίδευση υποταγής" απαιτείται ένα ειδικό λουρί, ό "πνίχτης", το οποίο σφίγγει το λαιμό του σκυλιού μόνο για μερικά δευτερόλεπτα, σαν προειδοποίηση να μην συνεχίσει αυτό που κάνει. Η διαδικασία αυτή δεν είναι επώδυνη. Θέλει, όμως, προσοχή, διότι η ανεύθυνη χρήση (μή επίβλεψη) μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία ή τραυματισμό.

πνίχτης



Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, το κολλάρο πρέπει να σχηματίζει έναν κύκλο, με το "πνίχτη" να συνεχίζει πάνω δεξιά. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο μπράτσο σας για να καταλάβετε τη διαφορά. Το λουρί είναι προέκταση του "πνίχτη".

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο πνίχτης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρά κουτάβια. Ζητήστε απο εκπαιδευτή να σας δείξει την σωστή χρήση του.

"Μείνε"
Βάλτε το σκυλί να περιμένει δίπλα σας στη γνωστή θέση. Μόλις ηρεμήσει, κατευθύνετε την παλάμη σας στο πρόσωπό του, πείτε "Μείνε!"και πλησιάστε απειλητικά. Η κίνηση του χεριού σας θα τον τρομάξει αρκετά ώστε να μείνει ακίνητος για μερικά δευτερόλεπτα. Πρίν προλάβει να σηκωθεί, πείτε "Μπράβο!". Αυτή είναι η αρχή. Κάθε φορά που κάνετε την ίδια άσκηση, αυξάνετε και τον χρόνο που μένει ακίνητος. Μην αυξήσετε αμέσως την απόσταση. Τέλος, μην τον κοιτάζετε στα μάτια, αφού έτσι τον παροτρύνετε να απομακρυνθεί.
Στο σημείο που το σκυλί θα μένει ακίνητο για ένα ή δύο λεπτά ή και περισσότερο, αρχίστε να αυξάνετε την απόσταση. Απομακρυνθείτε σιγά - σιγά από το σκυλί, όλο και περισσότερο κάθε φορά που διεξάγετε την άσκηση.
Αργά ή γρήγορα, το "Μείνε" θα καταγραφεί στο υποσυνείδητο του σκυλιού. Τότε όπως πρίν βάλτε το χέρι σας μπροστά του, πείτε "Μείνε" και αυτή τη φορά κάντε έναν κύκλο γύρω του όσο αυτό κάθεται στο ίδιο σημείο. Εάν προσπαθήσει να σηκωθεί για να σας ακολουθήσει, αμέσως επαναλάβετε την αρχή της άσκησης και συνεχίστε τους κύκλους. Όποτε θελήσετε, σταματήστε και πείτε του "Μπράβο!".
Το να κάνετε κύκλους γύρω του έχει ορισμένα αποτελέσματα. Πρώτον, του αποσπάτε την προσοχή - αλλά δεν δεν θέλετε να γυρίσει για να σας κοιτάζει κατά την διάρκεια της άσκησης. Επίσης, του μαθαίνετε σιγά - σιγά ότι στη θέση "Μείνε" δεν απειλείται από το πλάι ή από πίσω.
Τώρα το "Μείνε Κάτω". Βάλτε το σκυλί να κάθεται στο αριστερό σας πλευρό. Πείτε "Κάτω!". Στη συνέχεια, ωθήστε το χέρι σας στη μουσούδα του, και πείτε "Μείνε!". Ενώ κρατάτε ακόμη το λουρί κάντε μερικά βήματα και τελικά σταθείτε μπροστά του. Ολοκληρώστε την άσκηση με ένα "Μπράβο!". Με κάθε προσπάθεια αυξήστε λίγο την απόσταση από το σκυλί. Μόλις έχει πιά συνηθίσει αυτή τη στάση κάντε κύκλους γύρω του ενώ κάθεται ακίνητος στη θέση του. Αργότερα, θα μπορείτε να περνάτε από πάνω του χωρίς να νιώθει οτι απειλείται.
Τελικά, θα μπορείτε να απομακρύνεστε από το σκυλί σας όσο θέλετε ενώ αυτό κάθεται ήρεμο στο ίδιο ακριβώς σημείο.

"Κάτσε"
Ακόμη και κουτάβια ηλικίας πέντε ή έξι εβδομάδων μαθαίνουν πολύ εύκολα το "κάτσε". Απλά επαναλαμβάνετε την εντολή όπως μετακινείτε το σκυλί στη συγκεκριμένη θέση.
Η παρακάτω άσκηση είναι ευκολότερη με πνίχτη και λουρί. Βάλτε το σκυλί να καθίσει στο αριστερό σας πλευρό. Πείτε "Κάτσε", ενώ ταυτοχρόνως τραβάτε το λουρί και "σπρώχνετε" τον πισινό του προς το πάτωμα. Προσέξτε η κίνηση αυτή να μήν είναι επώδυνη για το σκυλί. Μόλις στη το φέρετε θέση που θέλετε, πείτε "Μπράβο!". Επαναλάβετε το ίδιο μερικές φορές και αργά ή γρήγορα θα καταλάβει. Εάν το σκυλί σας είναι ιδιαίτερα σωματώδες και δυσκολεύεστε να τον βάλετε να καθήσει, σταθείτε μπροστά του, ακουμπήστε τα χέρια σας γύρω από τη μουσούδα του, και σπρώξτε το στήθος του με τα πόδια σας. Την ίδια στιγμή επαναλαμβάνετε την εντολή. Η ώθηση που θα δεχθεί στο σώμα του, μαζί με την κλίση της μουσούδας του, θα τον αναγκάσουν να καθίσει στον πισινό του. Στην περίπτωση ενός πολύ ξεροκέφαλου σκυλιού, σηκώστε το στήθος του με το χέρι σας. Εννοείται οτι ταυτοχρόνως επαναλαμβάνετε την εντολή όσο πιο συχνά γίνεται, και το "Μπράβο" επίσης.

Τα σνάκ και οι λιχουδιές μάλλον λειτουργούν εναντίον σας κατά την άσκηση "ακολούθα". Από εδώ και στο εξής, κάθε τέτοια άσκηση θα ξεκινάει και θα καταλήγει με το "κάτσε". Το "ακολούθα", όποτε δεν βγαίνετε για βόλτα, θα σημαίνει "έλα και κάθησε αριστερά μου."

"Έλα"
Η πιό βασική εντολή που μπορεί να μάθει το σκυλί σας.
"Έλα" σημαίνει "Έλα και κάθησε μπροστά στα πόδια μου" (ενώ το "Έλα" με μια πιό ευγενική χροιά του επιτρέπει να έρθει -εάν και όποτε θέλει- για αγγαλίτσα) . Μέχρι να έχει εκπαιδευτεί πλήρως, πολύ πιθανόν να μην έρχεται κατευθείαν σε εσάς. Ωστόσο, πότε μην το τιμωρείτε εάν τελικά υπάκουσε την εντολή σας, έστω και καθυστερημένα. Αρχίστε με το σκυλί να κάθεται στο αριστερό σας πλευρό. Πείτε "μείνε", ενώ ταυτοχρόνως ωθείτε την παλάμη σας στο πρόσωπό του. Στη συνέχεια, σταθείτε μπροστά του και χρησιμοποιήστε ξανά την παλάμη σας. Απομακρυνθείτε ένα - δύο μέτρα. Πείτε "έλα" και τραβήξτε ελαφρώς το λουρί. Εάν αρχίσει να κινείται προς το μέρος σας, αλλά διστάζει, επαναλάβετε την εντολή πολλές φορές ενθουσιωδώς, μέχρι να τα καταφέρει. Σε αυτό το σημείο, δώστε την εντολή "κάτσε". Όταν το κάνει, επιβραβεύτε τον. Συνεχίστε την ίδια εκπαίδευση για μία εβδομάδα. Όσο βλέπετε βελτίωση, απομακρυνθείτε περισσότερο από το σκυλί, μέχρι να φτάσετε την άκρη του λουριού.

Εάν δεν έρχεται από μόνο του, ή πολύ αργοροπορημένα, δοκιμάστε και την παρακάτω άσκηση.
Αρχίστε στη γνωστή θέση. Πείτε "Μείνε", ενώ ταυτοχρόνως ακουμπάτε την μουσούδα του με ανοιχτή παλάμη, και σταθείτε μπροστά του. Επαναλάβετε το ίδιο μία ακόμη φορά. Τώρα προχωρήστε μέχρι την άκρη του λουριού. Κρατήστε το λουρί, τραβήξτε το ελαφρά και πείτε "Έλα!". Όταν σηκωθεί και αρχίσει να πλησιάζει, κάντε μερικά βήματα προς τα πίσω και παρασύρετέ τον με επανηλλημένα "Έλα!". Όταν σας φτάσει, πείτε "Κάτσε!", και επιβραβεύτε τον εάν το κάνει. Κάντε την ίδια άσκηση για μία εβδομάδα.
Τώρα μπορείτε να "επεκτείνετε" το βεληνεκές. Αγοράστε ένα λουρί μήκους -, ή απλώς εφαρμόστε ένα σκοινί μήκους - στο τέλος του λουριού που ήδη έχετε. Πείτε "Μείνε", ενώ ταυτοχρόνως ακουμπάτε την μουσούδα του με ανοιχτή παλάμη, και σταθείτε μπροστά του. Επαναλάβετε το ίδιο μία ακόμη φορά. Τώρα πηγαίνετε μέχρι την άκρη του λουριού. Κρατήστε το λουρί, τραβήξτε το ελαφρά και πείτε "Έλα!". Το καινούργιο μήκος είναι πολύ μεγαλύτερο, γι' αυτό ίσως χρειαστούν πολλά τραβήγματα και πολλά "Έλα" μέχρι να έρθει. Όταν σας πλησιάσει αρκετά, δώστε την εντολή "κάτσε!", και "Μπράβο" όταν το κάνει. Συνεχίστε το ίδιο για μία ενδομάδα.

"Κάτω"
Το "κάτω" δεν σημαίνει "φύγε από πάνω μου". Αυτό είναι το "μή!". Το "κάτω" σημαίνει "ξάπλωσε στο πάτωμα". Το "πήγαινε να ξαπλώσεις" είναι και αυτό διαφορετικό.
Βάλτε το σκυλί σας να καθήσει. Εάν κάθεται δίπλα σας, σηκώστε τα μπροστινά του πόδια σιγά και σταθερά, ώστε να πέσει από μόνο του στη θέση "κάτω". Λογικά δεν θα χρειαστεί πολλή δύναμη από εσάς, αφού τα σκυλιά ενστινκτωδώς μετατοπίζουν έτσι τα πόδια τους όποτε ενοχλούνται. Μόλις τον καταφέρετε να ξαπλώσει εκεί όπως θέλετε, πείτε του "Μπράβο!". Τις πρώτες φορές μάλλον θα ξανασηκωθεί αμέσως. Δεν πειράζει, αφού τουλάχιστον είδε τί ζητάτε. Μία εναλλακτική μέθοδος: Σταθείτε μπροστά του ενώ κάθεται. Κρατήστε τις μπροστινές του πατούσες και πολύ σιγά σηκώστε τις και τραβήξτε τις προς το μέρος σας, ενώ ταυτοχρόνως επαναλαμβάνετε την εντολή. Κάθε φορά που λέτε "κάτω" σηκώνετε λίγο την πλάτη και τη μέση σας. Εάν κάθε φορά είστε σκυμμένος πάνω από το σκυλί, ίσως να δυσκολευτεί να ακολουθήσει την εντολή όταν στέκεστε όρθιος.
Όταν πιά το σκυλί έχει μάθει το "κάτω" και την ακολουθεί πιστά την κάθε τέτοια εντολή, ίσως χρειαστεί να του αποσπάτε την προσοχή όταν βγαίνετε έξω για βόλτα. Π.χ., το σκυλί στεκεται στα αριστερά σας και έχει "κολλήσει" με κάτι που βλέπει στο δρόμο, σκύψτε λίγο και τραβήξτε απότομα το λουρί κάτω και αριστερά. Αυτό θα τον φέρει στιγμιαία στη θέση "κάτω". Στο τέλος της εκπαίδευσης, δώστε του μία λιχουδιά. Σαν μέρος της "εκπαίδευσης υποταγής", το "κάτω" σημαίνει οτι το σκυλί κάθεται στη γνωστή στάση, όπου και αν βρίσκεται, και αμέσως μόλις ακούσει την εντολή. Το "πήγαινε να ξαπλώσεις" είναι πιό κατάλληλο για την καθημερινότητα, π.χ. ύστερα από την εκπαίδευση.

"Μη"
Το "μη" είναι η κατάλληλη εντολή για όποτε το σκυλί πηδάει πάνω σε εσάς ή στον καναπέ. Εάν έχει καθήσει πάνω στον καναπέ, απλά σπρώξτε τον για να φύγει, λέγοντας ταυτοχρόνως "Μή!". Εάν είναι αρκετά μικρόσωμος, σηκώστε τον και βάλτε τον κάτω στο πάτωμα. Μόλις έχει φύγει από τον καναπέ, πείτε του "Μπράβο!". Εάν στο παρελθόν του επιτρέψατε να χρησιμοποιήσει τον καναπέ, ίσως χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να μάθει. Μόλις καταλάβει οτι απαγορεύεται να ανέβει στον καναπέ, θα αρχίσει να βάζει μόνο τα μπροστινά πόδια πάνω στο έπιπλο. Εσείς θα αποφασίσετε εάν θα του το επιτρέψετε ή όχι.
Πολλά σκυλιά πηδούν πάνω στον ιδιοκτήτη τους με βρώμικες πατούσες. Η αλήθεια είναι ότι απλώς ζητούν την προσοχή σας. Πρέπει να μάθουν λοιπόν οτι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Όπως πηδάει πάνω σας, γυρίστε του την πλάτη και φωνάξτε "Μή!". Λογικά, θα παύσει η ενοχλητική συμπεριφορά του, όποτε εσείς θα γυρίσετε πάλι και θα τον χαιδέψετε στοργικά.
Ειδάλλως, αφού ήδη ξέρετε οτι θα πηδήξει πάνω σας, μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα. Όπως αρχίσει να σηκώνεται, βάλτε το χέρι σας στο κεφάλι του και χαιδέψτε τον, ενώ την ίδια στιγμή σκύβετε ελαφρώς. Έτσι τον παροτρύνετε να κάτσει κάτω ή να μείνει. Σε αυτή τη θέση τον θέλετε όταν ξυπνάτε το πρωί ή όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Όποτε τον βρίσκεται να κάθεται ήρεμος και να περιμένει να τον χαιδέψετε, χαιρετήστε τον αμέσως με χάδι ή με "χέρι". Εάν κάνετε αυτό, δεν θα νιώσει την ανάγκη να πηδήξει πάνω σας.
Μία ακόμη μέθοδος είναι να χρησιμοποιείτε το γόνατό σας και να λέτε "Μή!" κάθε φορά που πηδάει πάνω σας. Εάν πρόκειται για μεγαλόσωμο σκυλί, ίσως να χρειαστεί να το σπρώξετε για να φύγει από πάνω σας. Όταν τελικά εγκαταλείψει τις προσπάθειες του, πείτε του "Μπράβο!".
Συνεχίστε την παραπάνω διαδικασία μέχρι τελικά σταματήσει οριστικά, τότε επιβραβεύτε τον πάλι. Εάν, από τον ενθουσιασμό, αρχίσει και πάλι να σας ενοχλεί, επαναλάβετε εώς ότου να καταλάβει. Τελικά θα μπορείτε να τον διώξετε πάνω από εσάς ή άλλους με εντολή σας.
Για περαιτέρω ενίσχυση, βάλτε το σκυλί να "κάθεται" όποτε είναι να του δώσετε λιχουδιές ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι θα μάθει οτι δεν πρόκειται να φάει εάν δεν καθίσει ωραία και ήσυχα. Κάποιοι ιδιοκτήτες απαγορεύουν στα σκυλιά τους να αγγίξουν την τροφή χωρίς μία συγκεκριμένη εντολή. Έτσι αποκλείεται η κατανάλωση "φόλας" και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων από ξένους.
Ορισμένα σκυλιά πηδούν πάνω στον ιδιοκτήτη τους μόνο στην αυλή. Μόλις βγεί ο ιδιοκτήτης, "επιτίθενται" αμέσως! Δοκιμάστε το εξής... βγείτε έξω ανάποδα, με την πλάτη προς το σκυλί, και μην το κοιτάζετε. Ενδέχεται να μην σας ενοχλήσει.

"Ακολούθησε"
Yπάρχουν δύο τρόποι να περπατήσεις έναν σκύλο με το λουρί. O ένας είναι το άνετο στύλ όπου δίνεται αρκετή ελευθερία στον σκύλο να εξερευνήσει ενδιαφέρουσες μυρωδιές και να λερώσει. Aυτό το στύλ επιτρέπει στον ιδιοκτήτη και τον σκύλο να απολαύσουν μια βόλτα μαζί. Aλλά εάν και δίνουμε αρκετό χώρο στον σκύλο υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρώτα απο όλα ο χειριστής καθορίζει την διαδρομή και την διάρκεια της βόλτας. Δεύτερον αν και επιτρέπουμε στον σκύλο να διασκεδάσει και να μυρίσει διάφορες μυρωδιές δεν του επιτρέπουμε το τράβηγμα του λουριού ή τις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως να ανακατέβει σκουπίδια. όποτε ο σκύλος υπερενθουσιάζεται του λέμε "Mη" και τραβάμε ελαφρά τον πνίχτη.
O άλλος τρόπος να πάτε βόλτα τον σκύλο είναι το "Heel" (δίπλα). Tο δίπλα σημαίνει ότι ο σκύλος βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον ιδιοκτήτη και η προσοχή του είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σε αυτόν. Aυτή η άσκηση είναι δύσκολη για έναν σκύλο αλλά είναι απαραίτητη για δύσκολες συνθήκες. Mια καλή ηλικία να γίνει αυτή η εκπαίδευση είναι 6-7 μηνών. Πάντως το σκυλί πρέπει να μάθει να περπατά στο λουρί στο άνετο στύλ πολύ πριν το "δίπλα", ειδικά όταν μένει σε πόλη.
Όποτε ο σκύλος μας βγαίνει απο την πόρτα του σπιτιού και βλέπει νέα ενδιαφέροντα πράγματα και πιάνει διάφορες μυρωδιές μπαίνει αμέσως στο "κυνεγητικό ένστικτο". H αισθήσεις του αυξάνονται και ξεκινά να αναζητά θήραμα, η μια νέα κοινωνική τάξη, (κάνοντας επαφή με άλλους ανθρώπους ή ζώα).

Όταν ένας σκύλος πάει για κυνήγι ανάλογα τον χαρακτήρα του θα ψάξει τον ορίζοντα, ή θα χαμηλώσει την μύτη του στο έδαφος όπως κινείται. O ιδιοκτήτης όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι θέλει να πάει απο το σημείο A στο σημείο B. O σκύλος μας πάντως αισθάνεται ότι έχει βγεί για κυνήγι με την ομάδα του σε καινούργια εδάφη,αναζητώντας θήραμα, και αφου είναι περιορισμένος με το λουρί η παρόρμηση του είναι να σπρώξει μπροστά. Aπο την άλλη μεριά του λουριού ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να βρεθεί στο έδαφος τραυματισμένος ή εάν είναι ηλικιωμένος να πάθει καρδιακή προσβολή.
Έτσι γρήγορα έρχεται η ώρα που ο ιδιοκτήτης θα τραβήξει το λουρί απότομα και θα πεί "MH" ή "ΔIΠΛA". Aυτό θα κάνει τον σκύλο να μπεί ακόμα πιο βαθιά στο κυνεγητικό του ένστικτο και να προσπαθήσει να αποφύγει τον ιδιοκτήτη του και όσο τον τραβάμε περισότερο τόσο το σκυλί θα τραβάει και αυτό προσπαθώντας να βρεί την ισοροπία και να ανακτήσει το κυνεγητικό ένστικο σε έναν σκουπιδοτενεκέ σε μία γάτα ή ακόμα δαγκώνοντας το λουρί.
Aλλά φυσικό είναι στην ανθρώπινη φύση να θεωρήσει ο ιδιοκτήτης ότι ο σκύλος του είναι πεισματάρης και ξεροκέφαλος και να τον διορθώνει για αυτή την συμπεριφορά και πιθανώς να κερδίζει προσωρινά αλλά όχι στην μεγάλη διάρκεια. Mερκά σκυλιά επίσης δεν υπολογίζουν καθόλου το τράβηγμα ή τις φωνές του ιδιοκτήτη και το αποδέχονται σαν τίμημα προκειμένου να συνεχιστεί το κυνήγι.
Όλες αυτές οι νευρωτικές καταστάσεις είναι αποτέλεσμα της λάθος εκμάθησης του σκύλου ότι το κυνήγι δεν πρέπει απαραίτητα να γίνεται σε αρμονία με τον ιδιοκτήτη του και να προσπαθεί γιαυτον τον λόγο να ξεφύγει απο αυτόν.

Tι ζητάμε λοιπόν απο τον σκύλο μας όταν του δίνουμε εντολή να περπατήσει ήρεμα ή δίπλα; Aυτό που θέλουμε είναι να δεθεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με τον χειριστή του και γιαυτό για να κατευθύνουμε το ένστικτο του σκύλου στην σωστή κατεύθυνση πρίν ακόμα ξεκινήσουμε την βόλτα μας παίζουμε μαζί του έχοντας κοντινή φυσική επαφή δίνοντας του εντολή να πηδήξει επάνω μας και χαϊδεύοντας τον, παίζοντας με μιά μπάλλα για αρκετή ώρα θα αποροφήσει αρκετό απο το κυνεγητικό του ένστικτο. Όταν το σκυλί έχει χαλαρώσει και είναι έτοιμο για έξω θα χρησιμοποιήσουμε τον "πνίχτη" και συμπληρωματικά λιχουδιές για διόρθωση μόνο εάν χρειαστεί.
Το σκυλί ¨ακολουθεί" όταν περπατάει μαζί σας, στην αριστερή από εσας μεριά, με τη μουσούδα του κοντά στη φτέρνα σας. Μόλις τον έχετε εκπαιδεύσει πλήρως, θα ακολουθεί τη φτέρνα σας είτε κινείστε, είτε είστε ακίνητος. Προπάντων, όμως, δεν θα τραβάει βίαια το λουρί κατά τις βόλτες σας.

Ας αρχίσουμε λοιπόν.
Εφαρμόστε το λουρί στον πνίχτη, και φορέστε το στο σκυλί. Επιτρέψτε του μερικά λεπτά για να χαλαρώσει και να εξοικειωθεί με το καινούργιο κολλάρο. Εάν προσπαθήσει να διαφύγει τον έλεγχό σας, μην αντιδράσετε αμέσως. Απλά μείνετε ακίνητος και αφήστε τον να μάθει την έννοια της "εμβέλειας του λουριού". Αυτό ίσως συμβεί αρκετές φορές μέχρι να το μάθει οριστικά. Μην τραβάτε απότομα το λουρί, συμπεριφερθείτε του με ευγένεια και μεγαλοπρέπεια, και τελικά το σκυλί θα φτάσει στο συμπέρασμα οτι ο πνίχτης δεν είναι αναγκαστικά επώδυνος.
Κατά την εκπαίδευση, η ανταμοιβή του σκυλιού είναι το σπουδαιότερο εργαλείο σας. Ενθαρρύνετέ τον για κάθε σωστή πράξη, ακόμη και εάν το εξαναγκάσατε. Όσο περισσότερα "Μπράβο!" ακούει, τόσο περσσότερο θα προσπαθεί να σας ευχαριστήσει.
Κρατήστε το λουρί γερά με το δεξί χέρι, και πιό χαλαρά με το αριστερό. Με το σκυλί στο αριστερό σας πλευρό, τραβήξτε το λουρί όπως αρχίζετε να περπατάτε, και πείτε του μπράβο όταν αρχίσει να κινείται μαζί σας. Συνεχίστε το περπάτημα με εναλλασσόμενη κατεύθυνση και ταχύτητα, και πάντα επιβραβεύτε τον όταν κάνει το σωστό. Ίσως χρειστούν πάνω από τρείς προσπάθειες για να συγχρονιστεί. Εάν αποσυντονιστεί, μπορείτε να επαναφέρετε την προσοχή του με μία ξαφνική στροφή. Οι αριστερές στροφές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές - μπήξτε το γόνατό σας στο κεφάλι του και αναγκάστε τον να ακολουθήσει. Τελικά θα συνειδητοποιήσει οτι πρέπει να προσέχει ανα πάσα στιγμή τις κινήσεις σας, ξαφνικές ή όχι. Αυτό είναι και η ουσία της συγκεριμένης άσκησης. Όταν πιά έχει εξοικειωθεί με τον ίσιο δρόμο και τις στροφές προς στα αριστερά, στρίψτε δεξιά. Πιθανότατα θα αιφνιαστεί και θα χάσει το ρυθμό.
Oι διορθώσεις (τράβηγμα του πνίχτη) πρέπει να γίνονται όταν ο σκύλος έχει στραμένη αλλού την προσοχή του, κατα προτίμηση όταν κοιτάζει τον αντιπερισπασμό και πάντως όχι όταν κοιτάζει τον χειριστή. O σκοπός δεν είναι να του δείξουμε ότι είμαστε δυσαρεστημένοι μαζί του ή οτι είναι κακό σκυλί, ακριβώς το αντίθετο, για να τον εκπαιδεύσουμε να αισθάνεται πιο δεμένος με τον ιδιοκτήτη του, ειδικά μπροστά στον αντιπερισπασμό.
O σκύλος δεν πρέπει να δεί την κίνηση του χεριού του χειριστή όταν τραβάμε τον πνίχτη για να μην αισθάνεται αρνητικά απέναντί του.
Kρατήστε το λουρί στο ύψος του μηρού, και κάντε το τράβηγμα πορος τα πίσω σας με μιά απότομη γρήγορη κίνηση του χεριού. Tην ίδια στιγμή τον επαινούμε όσο γίνεται πιο πειστικά και τρυφερά, γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνουμε λίγο ηθοποιοί, κάνοντας πως δεν έχουμε ιδέα για το πώς τραβήχτηκε το λουρί. Πάντως ο σκύλος θα αισθανθεί λόγω των επαίνων ότι ο χειριστής είναι η λύση στο πρόβλημά του.
Περιορίστε την πρώτη προσπάθεια σε περίπου είκοσι λεπτά περπατήματος. Όταν τελειώσετε, επιστρατεύστε χάδια, "μπράβο" και αγκαλιές.
Τα σκυλιά έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Προκειμένου να μάθει να σας ακολουθεί, επαναλάβετε την ίδια άσκηση δεκαπέντε λεπτά κάθε μέρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Κάποια σκυλιά συνηθίζουν την άσκηση από νωρίς και βελτιώνονται με γοργούς ρυθμούς. Άλλα, πάλι, χρειάζονται πάνω από δύο εβδομάδες για να μάθουν. Εάν πιστεύετε οτι το δικό σας σκυλί αργεί να μάθει, μπορεί να μην είναι αρκετά συνεπές το εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα, ή να μην προσφέρετε του αρκετά κίνητρα για να εντείνει τις προσπάθειές του. Εν συντόμω, ίσως να μην ευθύνεται αποκλειστικά το σκυλί.

πηγη

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.

http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!