Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

mac

wibbitz

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Νομοθεσία για τα σκυλιά αλλά και για τα ζώα γενικά!


Πώς μεταφέρεται ένα κατοικίδιο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Ποιοι νόμοι ορίζουν κανόνες συμπεριφοράς και περιορισμούς; Τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο; Πρόκειται για ζητήματα που δεν είναι τόσο απλά, όσο ίσως φαντάζονται πολλοί.

Κατοικίδια και Μαζικά Μέσα Μεταφοράς (ΜΜΜ) ίσον πρόβλημα και μάλιστα ανάλογο με το μέγεθος του ζώου. Μικρό για τις γάτες και τα μικρόσωμα σκυλιά, που μπορούν να μεταφέρονται μέσα σε ειδικά καλάθια, μεγάλο έως και ανυπέρβλητο για τη μετακίνηση μεσαίων και μεγάλων σκύλων, όταν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Η ευθύνη, όπως λένε τα φιλοζωικά σωματεία, ανήκει στη σχετική νομοθεσία που είναι πολύ αυστηρή, αλλά και στη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας, που δεν έχει εξοικειωθεί με τα ζώα και τα φοβάται χωρίς λόγο.

Η σχετική νομοθεσία, που τροποποιήθηκε πρόσφατα, θέτει σαφείς περιορισμούς.

Η μεταφορά κατοικίδιων σε αστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ, τραμ, ηλεκτρικό, προαστιακό, μετρό και τρόλεϊ επιτρέπεται μόνο σε μικρόσωμα ζώα εφόσον αυτά είναι μέσα σε ειδικά καλάθια διαστάσεων μέχρι 70x40x50. Από τα μεγαλόσωμα, μόνον οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών μπορούν να επιβιβάζονται με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο. Κάθε κάτοχος κατοικίδιου, ή αλλιώς ζώου συντροφιάς, υποχρεούται να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του ζώου, ενώ η μετακίνηση πέντε ζώων μαζί και πλέον θεωρείται εμπορική και διώκεται.

Στα τρένα, τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν πάλι την τιμητική τους, καθώς μπορούν να ταξιδεύουν παρέα με τον κάτοχό τους, αρκεί να έχουν πληρώσει το μειωμένο εισιτήριο, που προβλέπεται γι αυτά. Τα μεγάλα, όμως, πρέπει να παραμένουν σε ειδικό κλουβί στη σκευοφόρο, διαφορετικά σε ειδικό βαγόνι, που διαθέτει μόνο η νυχτερινή αμαξοστοιχία.

Η πολιτική στις μετακινήσεις ζώων αλλάζει στα αεροπλάνα, ανάλογα με τον προορισμό και την αεροπορική εταιρεία. Στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να έχει ένα ζωάκι ως 5 ή 8 κιλά στο ειδικό καλάθι μαζί του στην καμπίνα των επιβατών, αλλιώς η θέση του είναι στον χώρο αποθήκευσης αποσκευών. Πριν ταξιδέψει κανείς με το ζώο του στο εξωτερικό (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία) πρέπει να προετοιμαστεί για 3-4 μήνες, καθώς το βιβλιάριο υγείας του ζώου, που εκτελεί χρέη διαβατηρίου, πρέπει να περιλαμβάνει σχετικά πρόσφατες εξετάσεις αίματος, εμβόλια λύσσας και αποπαρασίτωση (είναι υποχρεωτικό και το μικροτσίπ ταυτότητας) διαφορετικά το ζώο κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα στη χώρα υποδοχής.

Τα πλοία υποχρεούνται να διαθέτουν ειδικά κλουβιά για τα ζώα συντροφιάς. Κάποιες εταιρείες επιτρέπουν στους κατόχους να τα έχουν μαζί τους με λουρί στο κατάστρωμα, αλλά όχι, συνήθως, στους εσωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση μικρά και μεγάλα ζώα να χαίρουν των ιδίων... προνομίων.

Ούτως ή άλλως, όμως, πριν από τη μετακίνηση του κατοικίδιου με το ΚΤΕΛ, το τρένο, το αεροπλάνο και το πλοίο, είναι απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία του μέσου μεταφοράς.

«Έως πρόσφατα η μετακίνηση των ζώων στα ΚΤΕΛ γινόταν στον χώρο αποσκευών. Ύστερα από αγώνα ενός χρόνου και αρκετούς θανάτους ζώων από τα καυσαέρια και τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται στο πορτμπαγκάζ, πετύχαμε να επιτρέπεται σε κάποια από τα ημερήσια δρομολόγια του ΚΤΕΛ η μεταφορά ζώων μέχρι 9 κιλά στο ειδικό καλάθι. Πρέπει κανείς να πάρει από πριν τηλέφωνο, να κλείσει θέση και να πληρώσει κάποιο αντίτιμο. Επετράπη και στους σκύλους-οδηγούς τυφλών να τους συνοδεύουν, πράγμα που δεν γινόταν. Είναι μία πρόοδος», λέει η Ασημίνα Κουλουκούρη, ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια, ιδρυτής της φιλοζωικής οργάνωσης «Psychanimal» (Ψυχολόγοι και Επιστήμονες υπέρ της Προστασίας των Ζώων).

Η Ρόζα Μηνακούδη, πρόεδρος της οργάνωσης ΠΟΦΥΖΩ (Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής), αναφέρει ότι οι νόμοι που ισχύουν είναι αυστηροί και κάνουν τη ζωή των ζώων συντροφιάς και των κατόχων τους δύσκολη. «Θα μπορούσε να επιτρέπεται στο λεωφορείο, για παράδειγμα, να κουβαλάς το ζώο στην αγκαλιά ή να το έχεις δίπλα σου. Καθένας που έχει κάποιο κατοικίδιο γνωρίζει πώς συμπεριφέρεται αυτό. Ας έχουμε λίγο εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και στα ζώα». Μία λύση, όπως εξηγεί η ίδια, θα ήταν να οργανωθούν δρομολόγια στα οποία θα επιτρέπεται η μεταφορά ζώων ή να προβλεφθεί ειδικός χώρος μέσα στα λεωφορεία.

Λύση ανέφικτη η παραπάνω, όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Μπότσης, διευθυντής του τμήματος Εμπορικής Εκμετάλλευσης του Οργανισμού Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που επιβάλλει περικοπές ακόμη και στα σχολικά δρομολόγια.

Αλλά αν τα ΜΜΜ δεν είναι τόσο φιλικά προς τα ζώα, πόσο φιλικοί μπορεί να είναι οι επιβάτες με κατοικίδια στη χρήση των ΜΜΜ; Ο κ. Μπότσης επισημαίνει πως τα λεωφορεία και τα άλλα αστικά μέσα μεταφοράς δεν είναι πολύ δημοφιλή για ανθρώπους με ζώα.

«Ακόμα και άνθρωποι με κατοικίδια που χωρούν στα καλάθια μεταφοράς τα αποφεύγουν, γιατί είναι μία ταλαιπωρία. Μέχρι και στη γραμμή 911 που περνάει από τη σχολή Τυφλών στην Καλλιθέα και εκεί συναντά κανείς τυφλούς με τους σκύλους-οδηγούς τους», προσθέτει. Βεβαίως, όσοι έχουν μεγαλόσωμα σκυλιά παραμένουν αποκλεισμένοι, με εξαίρεση τα πλοία και τα τρένα αναφέρει η κ. Μηνακούδη τονίζοντας ότι είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν με το ΙΧ ή με τα ταξί για σκύλους, τα λεγόμενα και pet taxι.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματίων αναγνωρίζουν πως πολλοί άνθρωποι διακατέχονται από φόβο προς τα ζώα, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα ζώα και την υγεία μας δυσχεραίνει τη αποδοχή των ζώων σε κλειστούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ.

«Δεν κολλάμε μικρόβια από τους σκύλους και τις γάτες, ούτε διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Οι αλλεργίες είναι σπάνιες, πιο συχνά είμαστε αλλεργικοί σε άλλα πράγματα, παρά στα ζώα», επισημαίνει η κ. Μηνακούδη τονίζοντας ότι «πρόβλημα αποτελεί η φοβική συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα ζώα. Πολλοί με το που βλέπουν έναν σκύλο, έστω και στο δρόμο, τον διώχνουν. Ειδικά αν έχουν παιδιά μαζί τους, παραπονιούνται για τα μικρόβια. Βάζουν προπύργιο τα παιδιά, ενώ φοβούνται οι ίδιοι. Ακόμα και τα σκυλιά-οδηγοί τυφλών, που είναι ειδικά εκπαιδευμένα και πολύ ήσυχα, πάλι προκαλούν ανησυχία σε κάποιους».

Γενικά τα ζώα αντιμετωπίζονται χωρίς σεβασμό, με λουρί και φίμωτρο, κι αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα, λέει η κ. Κουλουκούρη και προσθέτει: «Σκεφτείτε ότι τα κλουβιά αποτελούν πρόοδο, όταν μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν τα ζώα ως αποσκευές, ενώ σύμφωνα με τον νόμο, αν κάποιο ζώο ενοχλεί επιβάτη, το ζώο και ο συνοδός του πρέπει να αποβιβαστούν. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι οι οδηγοί όλων των μέσων υποχρεούνται να δέχονται τα ζώα στα ειδικά καλάθια συνοδευόμενα από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς και τα σκυλιά-οδηγούς τυφλών. Αν για οποιονδήποτε λόγο αρνηθούν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και γι αυτούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Πάνω από 30 χρόνια έχουν περάσει από τη διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων, που έγινε στο Παρίσι το 1978. Από τότε μέχρι σήμερα, ελάχιστα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο ενώ δυστυχώς πολλά έχουν αλλάξει προς το χειρότερο όπως οι συνεχιζόμενες κακοποιήσεις. Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας των ζώων ας την ξαναδιαβάσουμε για να δούμε τι παραπάνω μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να αλλάξουμε την καθημερινότητά των ζώων προς το καλύτερο.



Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται
Άρθρο 14
Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων Παρίσι 1978

Νόμος 1038/1932 «Περί προστασίας ζώων»

Νόμος 1038/1932 «Περί προστασίας ζώων»

Άρθρο1.

1. Όποιος βασανίζει ή κακοποιεί ή μεταχειρίζεται με σκληρότητα ή πέρα της φυσικής του αντοχής, ή χρησιμοποιεί προς εργασία ζώο ασθενές ή ανάπηρο, τιμωρείται με πρόστιμο ή κράτηση.
2. Βασανισμός ζώου θεωρείται:
Α) Η χρησιμοποίηση και ο εξαναγκασμός των σκύλων να σύρουν οποιοδήποτε φορτίο, ως και η πρόσδεση στην ουρά τους οποιουδήποτε αντικειμένου.

Β) Η μαστίγωση των ζώων στο κεφάλι ή στην κοιλιά, οι γροθιές, τα λακτίσματα και η χρησιμοποίηση ξύλων ή άλλων μέσων που μπορούν να τους προκαλέσουν πληγές ή πόνους, εκτός από ειδικό μαστίγιο από σχοινί.

Γ) Η χρησιμοποίηση θεραπευτικών μεθόδων από μη ειδικούς κτηνιάτρους που μπορούν να βλάψουν τα ζώα.

Δ) Η μη χορήγηση τροφής και νερού στα εργαζόμενα επί δωδεκάωρο ζώα και επί εικοσιτετράωρο στα μη εργαζόμενα.

Άρθρο 2.

1. Τα εισπραττόμενα πρόστιμα από την εφαρμογή του εν λόγω Νόμου θα διατίθενται για την ενίσχυση αναγνωρισμένων σωματείων για την προστασία των ζώων.
2. Με απόφαση του υπουργείου Υγείας μπορεί να ανατεθεί σε εταιρία προστασίας ζώων η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, με την παροχή ετήσιας αποζημίωσης για τις δαπάνες και την αποσόβηση μολυσματικών ασθενειών.

Άρθρο 3.

Ζώο εργασίας, το οποίο καθίσταται άχρηστο λόγω ασθενείας, γήρατος, κατάγματος ή άλλης αιτίας, μπορεί να φονευθεί κατόπιν εκθέσεως του αρμοδίου κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος ορίζει και τον τρόπο θανάτωσης.

Άρθρο 4.

Οι περιπλανώμενοι στους δρόμους σκύλοι, που «συλλαμβάνονται» από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, θεωρούνται ως αδέσποτοι. (Σημειώνεται ότι με πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας προβλέπεται ότι η περισυλλογή και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων ανήκει στους Δήμους και στις Κοινότητες που υποχρεούνται να συλλέγουν, να στειρώνουν και να εμβολιάζουν, σε συνεργασία με κτηνίατρους, τα ζώα, τα οποία στη συνέχεια δίνονται για υιοθεσία ή επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η θανάτωσή τους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ανίατη ασθένεια, επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

«Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  30 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

To Σχέδιο Νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με το νομοσχέδιο επέρχονται οι ακόλουθες 18 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.

1. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό. Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.
2. Δημιουργείται στο ΥπΑΑΤ, η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
3. Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για τους προς πώληση σκύλους και γάτες. Καθίσταται επίσης υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους (που περισυλλέγονται)
4. Δεν χορηγείται άδεια για κυνήγι σε κυνηγό που δεν έχει σημάνει τον κυνηγετικό σκύλο του.
5. Απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα, ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.
6. Ομοίως απαγορεύεται η  με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση  αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κλπ ζώων συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.
7. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.
8. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο, σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία.
9. Προβλέπεται η δυνατότητα των φιλοζωικών σωματείων να συμμετέχουν ενεργητικά στο πλευρό των Δήμων σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων.
10. Όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται.
11. Θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου  για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
12. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων,  αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά παρέχεται η αναγκαία  ιατρική  περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
13.Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς, ως προς την επανατοποθέτησή τους, μη επιτρεπομένης της επαναφοράς σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας,  λιμάνια , αεροδρόμια  σε  αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.
14. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
15. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και  χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό  πρόστιμο.
16. Προβλέπονται συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των ζώων, με πρόβλεψη πολύπλευρης παρέμβασης του Εισαγγελέα και προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από τον παραβάτη.
17. Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο.
18. Τέλος, προβλέπεται  αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω συμπλήρωση, βελτίωση, επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε η προστασία των ζώων στη χώρα μας να καταστεί πιο ουσιαστική και αποτελεσματική. Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη: «Η συμπεριφορά κάθε κοινωνίας απέναντι στα ζώα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Είναι χρέος κάθε σύγχρονου ευνομούμενου κράτους να παράσχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, ζωοφιλικά σωματεία κ.α.) και θα διασφαλιστεί η υλοποίηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής για τα ζώα».
Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr . Η διαδικασία διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011.

Σήμανση, καταγραφή δεσποζομένων σκύλων και λοιπές Διατάξεις

Νο 280241
Σήμανση, καταγραφή δεσποζομένων σκύλων και λοιπές Διατάξεις
Αρ. Φύλλου 1777
1 Δεκεμβρίου 2003

Άρθρο 1
Σήμανση και καταγραφή
1. Οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων οποιασδήποτε κατηγορίας και ηλικίας υποχρεούνται να σημαίνουν το σκύλο τους σύμφωνα με την παρ. 1α του άρθρου 2 του Ν. 3170/2003.
2. Οι ήδη κατέχοντες σκύλο οποιασδήποτε κατηγορίας υποχρεούνται σε διάστημα 6 μηνών από την έκδοση της παρούσας Υπουργικής Απόφασης να σημάνουν το ζώο τους.
3. Αρμόδιος φορέας για την τήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των στοιχείων των σκύλων που έχουν σημανθεί ορίζεται ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
4. Ο τρόπος σήμανσης των ζώων είναι η μέθοδος της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (microchip) που βασίζεται σε προδιαγραφές ISO 11784, 11785, όπως καθορίζεται από τον κανονισμό 998/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Μαΐου 2003 "για τους υγειονομικούς όρους που εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και για την τροποποίηση της Οδηγίας 92/65/ΕΟΚ του Συμβουλίου".
5. Κάθε microchip φέρει ένα μοναδικό αριθμό που αντιστοιχεί στο ζώο που σημαίνεται, αποτελείται έως και 16 στοιχεία και αντιστοιχεί στα στοιχεία που
αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.
6. α) Κατά τη σήμανση του σκύλου ο κτηνίατρος χορηγεί πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης με τον αριθμό σήμανσης του σκύλου, τα χαρακτηριστικά του, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και υπογράφεται και σφραγίζεται από τον κτηνίατρο (Παράρτημα Ι).
Ένα αντίγραφο παραδίδεται στον
ιδιοκτήτη, ένα διατηρεί στα αρχεία του ο κτηνίατρος και ένα αποστέλλεται με ευθύνη του κτηνιάτρου στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διατηρεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Ταυτόχρονα ενημερώνεται το ατομικό βιβλιάριο υγείας - διαβατήριο του ζώου. Ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων αναγράφεται στο δελτίο παροχής υπηρεσιών που εκδίδεται μετά την πραγματοποίηση κάθε κτηνιατρικής πράξης.
β) Στην ηλεκτρονική αυτή βάση δεδομένων πρέπει να εξασφαλίζεται πρόσβαση στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών (ΚΑΦΕ), στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και στις Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων.
γ) Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος σκύλου
οποιασδήποτε κατηγορίας οφείλει να
ενημερώσει τον κτηνίατρο που διενήργησε τη σήμανση και την καταγραφή ή άλλον της προτίμησής του, για κάθε μεταβολή που αφορά στο σκύλο του και
έχει σχέση με το θάνατο του ζώου, την απώλειά του, την αλλαγή κυριότητας ή αλλαγή τόπου διαβίωσης του ζώου.
Οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι υποχρεούνται άμεσα να ενημερώσουν την
ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διατηρεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, για τις παραπάνω αλλαγές, εντός 20 ημερών.
δ) Σκύλοι ηλικίας άνω των 16 ετών διαγράφονται από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων ανεξάρτητα από την ειδοποίηση ή μη του ιδιοκτήτη του.
7. Η σήμανση και η καταγραφή κάθε ζώου στα αρχεία του αρμόδιου φορέα (Π.Κ.Σ.) ενέχει την αποδοχή κατοχής του ζώου από τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη και αποτελεί δήλωση κατοχής του ζώου.


Άρθρο 2
Τύπος, περιεχόμενο, χορήγηση και θεώρηση ατομικού βιβλιαρίου υγείας - διαβατηρίου σκύλου και γάτας
α) Το βιβλιάριο υγείας - διαβατήριο του ζώου πρέπει να είναι σύμφωνο με την Απόφαση της Επιτροπής της Ε.Ε. και χορηγείται από τους κτηνιάτρους που
ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στη χώρα.
Σε περίπτωση ημιαστικών και αγροτικών περιοχών που δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι προαναφερόμενοι κτην-
ίατροι, αυτό χορηγείται από τα Αγροτικά Κτηνιατρεία ή τα Κτηνιατρικά Κέντρα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας.
Τα παραπάνω πρόσωπα είναι αρμόδια για τη θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου του ζώου.
β) Θεωρημένο ατομικό βιβλιάριο υγείας- διαβατήριο είναι εκείνο το οποίο φέρει την υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος κτηνιάτρου μέλους του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου για κάθε διενεργούμενη κτηνιατρική πράξη και είναι θεωρημένο από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &
ΑΠΟΚ/ΣΗΣ  Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.

http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!