Δρούνε κυρίως αποτρεπτικά λόγω μεγέθους και δύναμης στους επίδοξους κλέφτες.
Για παράδειγμα οι ποιμενικοί είναι αρκετά μεγάλοι και δυνατοί να διώξουν αρπακτικά όπως τους λύκους. Σε μερικές περιπτώσεις οι εισβολείς μπορεί να είναι άνθρωποι, τα σκυλιά φύλακες χρειάζονται για να προστατευουν απομονωμένα σπίτια απο ανθρώπους που δεν διστάζουν να διαρήξουν ένα σπίτι ακόμα και όταν ο ιδιοκτήτης είναι μέσα.

Ο σκύλος φύλακας λειτουργεί όχι μόνο αποτρεπτικά στους επίδοξους εισβολείς αλλά και τους απειλεί μέχρι να φύγουν.

Τα περισσότερα σκυλιά φύλακες ενστικτωδώς θα προστατέψουν την οικογένεια και την περιοχή που θεωρούν δική τους, η αντίδραση τους αρχίζει απο την απειλή στον υποψήφιο εισβολέα, μέχρι και την επίθεση.

Ευτυχώς, η απειλητική εμφάνιση και το μεγεθος είναι αρκετό για να αποτρέψει τους περισσότερους κλέφτες.

Πάντως η εκπαιδευσιμότητα ενός σκύλου φύλακα είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί οτι
η φύλαξη θα παραμείνει εντός τα όρια του νόμου (απόλυτος έλεγχος του κυναγωγού).

Το προφίλ του σκύλου φύλακα.
Ισχυρό ένστικτο προστασίας, πιστός στον κυναγωγό του, εκπαιδευσιμότητα, αντοχή στο στρές και την κατάλληλη εμφάνιση μέγεθος, φωνή και χρώμα (το μαύρο είναι πιο εντυπωσιακό απο το λευκό) αλλά και αναγνωρισημότητα (το rottweiler & doberman είναι πιο αναγνωρίσημα απο ένα Akita για παράδειγμα.





Tα καλύτερα σκυλιά φύλακες

Rottweiler, Doberman, Dogo argentino, Belgian Shepherd Dogs, South-African Boerboel, American Pit Bull Terrier, Cane Corso, Presa Canario, Tosa Inu, Neapolitan Mastiff, Dogue de Bordeaux, German Shepherd Dog, American Bulldog, Ca De Bou, Bouvier des Flandres, Giant Schnauzer, Thai Didgeback, Bullmastiff, Akita Inu.