Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

mac

wibbitz

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Οταν τα ζώα γράφουν Ιστορία


«Ηταν 4 Οκτωβρίου του 1975, έντεκα το βράδυ, όταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μόσχας στο δελτίο ειδήσεων που μετέδιδε στα αγγλικά ανακοίνωσε: “Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης εκτοξεύτηκε με επιτυχία και τώρα περιστρέφεται γύρω από την υδρόγειο σε ύψος περίπου 900 χιλιομέτρων…”. Ονομαζόταν Σπούτνικ». «Ηταν 3 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, όταν ο δεύτερος δορυφόρος, ο δεύτερος Σπούτνικ, εκτοξεύτηκε μαζί με ένα σκυλί, τη Λάικα. Η Λάικα θα έδινε πληροφορίες πολύτιμες για τη μέτρηση της κοσμικής και της υπεριώδους ακτινοβολίας και των ακτίνων Χ. Οι Ρώσοι επιστήμονες δήλωσαν: “Εκ των αντιδράσεων της καρδιάς και των αναπνευστικών οργάνων της, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δύναται να αντέξει εις ένα ταξίδι εις το διάστημα (...)”».

Αυτό έγινε η αιτία για τη Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη (όπως αναφέρει η ίδια στον πρόλογο του βιβλίου της «Από τον Αργο στη Λάικα») να σκύψει «σε μερικά από τα τόσα περιστατικά όπου το ζώο, το ψάρι ή το πουλί γίνεται σύντροφος του ανθρώπου, φίλος του και βοηθός του» και να γράψει «μερικά μόνο περιστατικά από τα πάρα πολλά. Ενα λουλούδι προσφορά και χίλια ευχαριστώ».

Ξεκινώντας με τον Αργο, συνεχίζοντας με τον «Αρίωνα και το δελφίνι», της Λύκαινας, τις «χήνες του Καπιτωλίου», το αγαπημένο άλογο του Μεγαλέξανδρου τον «Βουκεφάλα», «το γαϊδουράκι», τον «Ανδροκλή και το λιοντάρι» και ολοκληρώνοντας με τη Λάικα, η συγγραφέας δημιουργεί τη δική της «συλλογή ιστοριών με ήρωες που “έγραψαν ιστορία”».



«Από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και την πιο πρόσφατη Iστορία μας, ήρθαν στιγμές που λύκοι, πουλιά, δελφίνια, σκύλοι, γαϊδουράκια, άλογα και λιοντάρια βρήκαν τον άνθρωπο αδύναμο και στάθηκαν στο πλευρό του πιστοί και απρόσμενοι βοηθοί του. Τα ζώα γίνονται οι ήρωες σε ιστορίες που, κι ας μοιάζουν με παραμύθια, είναι αληθινές· άλλες γιατί όντως συνέβησαν κι άλλες γιατί τις πιστέψαμε βαθιά μέσα από τις παραδόσεις μας».

Ιστορίες που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και ιστορίες που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Για παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω...



http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.

http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!