Σας έχει έρθει ποτέ η επιθυμία να πάρετε το σκύλο σας και να πάτε έναν περίπατο μέσα στην πόλη; Πόσοι από εσάς το έχετε κάνει; Αλλά και πόσοι δεν το έχετε κάνει και για ποιούς λόγους; Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για ενα περίπατο-διασκέδαση και οχι για την προγραμματισμένη βόλτα ξαλαφρώματος ή άσκηση.
Πολλοί άνθρωποι περπατούν μόνοι τους, άλλοτε για την ευχαρίστησή τους και άλλοτε για λόγους υγείας μετά από τη συμβουλή των γιατρών ενώ κάποιοι από αυτούς αποκτούν σκύλο για να έχουν μαζί τους μια συντροφιά. Αυτό δε σημαίνει, ότι δεν μπορείς να πας μια βόλτα με το σκύλο σου χωρίς να υπάρχει και κάποιος από αυτούς τους λόγους.
Πριν ξεκινήσουμε:
Βασική προϋπόθεση να είναι καλυμμένος από τα εμβόλιά του, να φοράει κολάρο καθώς και λουρί. Χωρίς το λουρί, επιτρέπεται να έχουμε μόνο ενήλικα σκυλιά που περπατάνε πολύ κοντά μας, με την προϋπόθεση όμως να έχουμε πάντα και το λουρί μαζί μας. Μην ξεχνάμε ότι ο νόμος μας επιβάλει, κατά τη διάρκεια του περιπάτου, να κρατάμε το σκύλο μας δεμένο και να βρισκόμαστε σε μικρή απόσταση από αυτόν.
Το ότι πρέπει να προσέχουμε που θα λερώσει ο σκύλος και να φροντίσουμε να καθαρίσουμε πίσω του, το θεωρούμε αυτονόητο για κάθε ευσυνείδητο κυνόφιλο.
Πριν επιχειρήσουμε να πάμε έναν περίπατο στην πόλη, πρέπει ο σκύλος να μην τραβάει με το λουρί του και να μπορούμε να τον ελέγξουμε γενικά.
Πάλι βόλτα;
Αν μιλάμε για κουτάβια, μικρής διάρκειας περίπατοι βοηθούν στην κοινωνικοποίησή τους, στην απόκτηση εμπειριών, στην προσαρμογή τους στο λουρί και τα βάζουν στο πνεύμα της βόλτας. Στα μεγαλύτερα σκυλιά λειτουργεί και σαν άσκηση: βελτίωση δηλαδή της υπακοής τους, ακόμη καλύτερη κοινωνικοποίηση αλλά και εκτόνωση για κάποια ζωηρά σκυλιά.
Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι η συντροφικότητα και το δέσιμο της παρέας που γίνεται μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη του. Ο λόγος είναι απλός: αυτού του είδους ο περίπατος είναι μία «βόλτα αναψυχής» δηλαδή μη προγραμματισμένη διασκέδαση, τις περισσότερες φορές ή έξτρα χρόνος μαζί, σε μια χαλαρή βόλτα, χωρίς πολλές απαιτήσεις και συνεπώς χωρίς πιέσεις για άμεσο λέρωμα, επειδή μας πιέζει ο χρόνος ή είμαστε κουρασμένοι.
Ας μην ξεχνάμε, ότι ο σκύλος μας είναι ένα κίνητρο για να σηκωθούμε από τον καναπέ και την τηλεόραση και να κινηθούμε μερικά μέτρα χωρίς το αυτοκίνητο ή τη μηχανή μας.
Θα αναφέρω πάλι, ότι πολλές φορές οι γιατροί προτείνουν κυρίως στους καρδιοπαθείς να αποκτήσουν ένα σκύλο, ώστε να τους παρακινεί αλλά και να τους συντροφεύει στο περπάτημα, το οποίο τους βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Τι πρέπει να προσέχουμε στη βόλτα πόλης;
Να αποφεύγουμε το καλοκαίρι μεγάλες βόλτες εκτός αν έχει πέσει ο ήλιος.
Να προσέχουμε, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, τις μεγαλόσωμες φυλές, οι οποίες έχουν προβλήματα υγείας καρδιοαναπνευστικά ή ορθοπεδικά. Αν δεν είναι συνηθισμένος ο σκύλος μας, σε τέτοιου είδους περιπάτους καλό είναι να μην απομακρυνόμαστε πολύ από το σπίτι μας και να μεγαλώνουμε τη διάρκεια του περιπάτου, κάνοντας κύκλους γιατί μπορεί να κουραστεί και να τον κουβαλάμε μετά αγκαλιά.
Εκτός από το ευχάριστο της υπόθεσης, υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες όπως το καυσαέριο, για αυτό προτιμάτε να βγαίνετε αργούτσικα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων.
Επειδή δεν είναι η συνηθισμένη βόλτα και άρα δεν ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε μετά από την κάθε γωνία, στους πρώτους περιπάτους πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί. Προσοχή λοιπόν στα παράθυρα των υπογείων, όπου κατά καιρούς έχουν πέσει αφηρημένα σκυλιά - αλλά και παιδάκια που τα κρατάγανε οι γονείς τους από το χέρι.
Αν μένετε σε μία ήσυχη γειτονιά και βρεθείτε σε δρόμο με πολλή κίνηση, πιθανόν ο σκύλος σας να αναστατωθεί.
Προσοχή στα πάρκα ή στις μεγάλες πλατείες στις όποιες, κυρίως τα βράδια, τα αδέσποτα σχηματίζουν αγέλες και αναζητούν τροφή.
Ιδιαίτεροι θόρυβοι ή εικόνες όπως τα φασαριόζικα σκουπιδιάρικα.
Τα σκουπίδια, περισσότερα κατά τις βραδινές ώρες γύρω από τους κάδους αλλά και στη μέση του δρόμου.
Να έχουμε το νού μας μην πάρουνε τα σκυλιά μας κάτι στο στόμα τους.
Να τον έχουμε πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, ώστε να τον προστατεύουμε με το σώμα μας αλλά και να τον εμποδίζουμε να πεταχτεί προς τα έξω, αν τρομάξει με κάτι ή αν κάποιο ερέθισμά του τραβήξει την προσοχή και προσπαθήσει να πάει προς αυτό.
Αν βγαίνετε βόλτα τακτικά μπορείτε να αλλάζετε συνέχεια διαδρομές για ποικιλία.
Αν στη διαδρομή σας βρεθεί ένα μικρό πάρκο ή κάποιος χώρος ανοιχτός αλλά ελεγχόμενος, όπου δε συναγελάζονται αδέσποτα, μπορείτε να τον αφήσετε λίγο ελεύθερο και να παίξετε μαζί του.
Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι περπατάνε συστηματικά, με το σκύλο τους, πολλή ώρα μέσα στην πόλη και είναι κάτι που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε, σε πρώτη ευκαιρία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
http://www.triadis.gr/article4.php
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.
http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!