Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

mac

wibbitz

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Μην δολοφονείτε τα αδέσποτα»

Γιατί αντιδρά η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων στην Ελλάδα «Η τροποποίηση έχει γίνει για να ξεκάνουν τα αδέσποτα», αναφέρει, μιλώντας στο
newsbeast.gr η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων στην Ελλάδα (CIDAG).

 Η Έφη Δόδουρα υποστηρίζει μάλιστα ότι με τη νέα τροποποίηση μπορεί πλέον κάθε πολίτης που μισεί τα ζώα, κάνοντας μόνο μία καταγγελία και χωρίς αυτή να εξετάζεται για την εγκυρότητά της, να λέει ότι: «με δάγκωσε το συγκεκριμένο σκυλί και γι’ αυτό πρέπει να θανατωθεί». «Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», υποστηρίζει, συμπληρώνοντας ότι πολλές φορές οι πολίτες προκαλούν τα ζώα με σκοπό εκείνα να τους επιτεθούν. Η γενική γραμματέας τονίζει ακόμη ότι για να παταχθούν τα κρούσματα λύσσας, πρέπει να εμβολιαστούν οι αλεπούδες.

 «Τα κονδύλια για το συγκεκριμένο θέμα δίνονται πάντα αλλά οι εμβολιασμοί ποτέ δεν έχουν γίνει», αναφέρει. «Όποιο σκυλί γαβγίζει, δεν είναι επιθετικό» Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων στην Ελλάδα αναφέρει ότι είναι σε άμεση επικοινωνία με τους δικηγόρους της Ομοσπονδίας προκειμένου να εξεταστούν τα βήματα που πρέπει να παρθούν για να μην τεθεί σε ισχύ η τροποποίηση του νόμου τον Μάρτιο.

«Η τροποποίηση αυτή έχει γίνει καθαρά για να ξεκάνουν τα αδέσποτα. Οποιοσδήποτε σκύλος υπάρχει, σύμφωνα με αυτή την τροποποίηση, μπορεί να χαρακτηριστεί επιθετικός. Δεν είναι όμως έτσι.

 Ένα σκυλί που μπορεί κάποια στιγμή να γαβγίσει, δεν είναι επιθετικό. Θα είμαστε σε επικοινωνία με τους δικηγόρους για να δούμε με ποιους τρόπους θα αντιδράσουμε. Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι», σημειώνει.

 Η κυρία Δόδουρα στρέφεται και κατά των δήμων που δεν επιβαρύνουν με πρόστιμα τις οικογένειες που ενώ έχουν κατοικίδια, δεν έχουν εγκαταστήσει σε αυτά μικροτσίπ. «Ο νόμος για τα τσιπ υπάρχει από το 2004. Αυτός ο νόμος υποχρεώνει όλους τους ιδιοκτήτες να βάλουν μικροτσιπ στα κατοικίδιά τους, όμως, δεν υπάρχει κανείς που εφαρμόζει το νόμο. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος μικροτσίπ.

 Εμείς με το δήμο μας μαλώνουμε διαρκώς για το συγκεκριμένο θέμα. Λέμε δηλαδή “αρχίστε να κόβετε πρόστιμα. Θέλουμε τα μικροτσίπ. Θέλουμε όλα τα ιδιόκτητα σκυλιά να είναι καταγεγραμμένα. Κι αυτό διότι δεν θα μπορεί μεθαύριο για παράδειγμα ο κάθε ανεύθυνος να παρατάει το ζώο του”.

Θα τους βρούμε από το μικροτσίπ και θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο. Όμως, πρέπει να σιγουρέψουμε ότι όλα τα ζώα έχουν μικροτσίπ. Αν δεν αρχίζουν να κόβουν πρόστιμα, κανείς δεν θα βάλει μικροτσίπ», υποστηρίζει χαρακτηριστικά και στρέφεται κατά των οικογενειών που έχουν κατοικίδια, αλλά, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα πετάνε στο δρόμο.

 «Έχουμε δει επίσης τον τελευταίο καιρό οικογένειες να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους. Να τα πετούν στο δρόμο. Αυτή τους η πράξη είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Το ζώο δεν είναι μια πολυτέλεια τύπου: “κουράστηκα, δεν μπορώ να το συντηρήσω και το πετάω στο δρόμο ή στον παλιατζή”.

Το ζώο είναι μέλος της οικογένειας. Είναι ένα ζωντανό πλάσμα που έχει ανάγκες. Με το να το παρατήσουμε στον δρόμο, είναι σαν να το καταδικάζουμε σε αργό θάνατο. Αυτό που τους προτείνουμε είναι να βρουν κάποιον που μπορεί να αναλάβει το ζώο. Γιατί σε κάθε περίπτωση, ένα πιάτο φαγητό μπορεί να περισσέψει για το ζώο», σημειώνει η κυρία Δόδουρα. «Εμβολιάστε τις αλεπούδες, μην δολοφονείτε τα ζώα»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρεί η κυρία Δόδουρα είναι ο μη εμβολιασμός των αλεπούδων. «Αντί να φροντίσουν να εμβολιάσουν τις αλεπούδες, θέλουν να δολοφονούν τα αδέσποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συγκεκριμένα σημειώνει: «Σε κάθε λογική χώρα το πρώτο πράγμα που γίνεται όταν υπάρχει κρούσμα λύσσας, είναι να εμβολιάζονται εναερίως οι αλεπούδες. Δηλαδή, φορτώνεις ένα ελικόπτερο με μπουκιές που μέσα έχουν εμβόλιο και το ρίχνεις στις περιοχές που ζουν οι αλεπούδες. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που όφειλε το ελληνικό κράτος να κάνει προτού προβεί σε όλες τις άλλες βλακείες.

 Κι αυτό δεν έπρεπε να γίνει σήμερα, Φεβρουάριο που μιλάμε, αλλά το Νοέμβριο που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα. Δεν έχει γίνει τίποτα ως προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί; Ποιο είναι το πρόβλημά τους;

 Στη Γερμανία για παράδειγμα, που δεν υπάρχουν κρούσματα λύσσας, εμβολιάζουν τις αλεπούδες τα τελευταία 25 χρόνια. Στην Ελλάδα όμως που είχαμε κρούσμα, δεν φροντίζουμε για το αυτονόητο αλλά κυνηγάμε ένα ένα τα σκυλάκια του δρόμου ως λυσσίποπτα. Αφήνουμε την αρχή για να πιάσουμε το τέλος που είναι τα αδέσποτα; Θα υπάρξουν πάλι τα κονδύλια της λύσσας (τάχα) και δεν θα έχει γίνει το βασικό, το απαραίτητο, το αυτονόητο. Αυτό δηλαδή που κάνουν όλοι.

Να εμβολιάσουν δηλαδή τις αλεπούδες. Να ξέρετε ότι ο εμβολιασμός των αλεπούδων δεν μπορεί να γίνει κάθε στιγμή του χρόνου. Γίνεται μέχρι το Μάρτιο διαφορετικά το φθινόπωρο. Μπορεί η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη αν δεν βρεθεί η λύση. Και ο πιο ανόητος θα έβλεπε σε αυτό το πράγμα, ένα σχέδιο εξόντωσης των αδέσποτων και των φιλόζωων.

Ξέρετε, ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα παίρνει κονδύλια για τον έλεγχο της λύσσας; Μη μας ρωτάτε που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Τα τρώνε δεξιά κι αριστερά προφανώς». «Δηλαδή, θα βγουν στους δρόμους με τα όπλα;»

Η Έφη Δόδουρα είναι μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες φιλόζωους που ανησυχούν για τη νέα τροποποίηση. Και θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν να θανατώνουν τα αδέσποτα, έχοντας μόνο καταγγελίες, που μπορεί να είναι ψεύτικες, και να μην έχουν αποδείξεις.

 «Είναι πολύ πιθανό με το καινούργιο πρωτόκολλο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν δεν μπορεί να πιαστεί ένα ζώο ως λυσσίποπτο, που θεωρείται και το εμβολιασμένο ζώο λυσσίποπτο, αν το δαγκώσει σκυλί που δεν ξέρουμε εάν έχει λύσσα, μπορούν να το σκοτώνουν επί τόπου.

Dηλαδή, θα βγουν στους δρόμους με τα όπλα. Πρόκειται για τριτοκοσμική κατάσταση», λέει και αναφέρει τη βασική της υποψίας για την τροποποίηση του νόμου. «Πιστεύουμε, λόγω της συνεργασίας μας με δήμο, και επειδή προέκυψαν περιστατικά με λυσσίποπτα ζώα, τα οποία μαζέψαμε και κρατήσαμε σε ξενοδοχείο για να παρακολουθηθούν, χωρίς λόγο τελικά, και αφού πληρώσαμε αδρά για την κράτηση 15 ημερών, ότι αυτή είναι μία βασική αιτία της τροποποίησης.

Εμείς αντιδρούμε σε αυτό. Δεν θα γίνουμε μπόγιες εμείς οι φιλόζωοι». Η γενική γραμματέας υποστηρίζει ακόμη ότι στην ίδια τροποποίηση προτείνεται να αποφασίζεται ότι το ζώο δάγκωσε απλώς έναν πολίτη με μία καταγγελία.

 «Για να αποδειχτεί λοιπόν αυτό, εμείς, ζητούμε να γίνεται εξέταση και να υπάρχει πιστοποιητικό από κρατικό νοσοκομείο», αναφέρει. Και στρέφεται και κατά των κυνηγών που υπάρχουν στις επιτροπές των δήμων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

 «Υπάρχει μια πενταμελής επιτροπή στους δήμους. Στην επιτροπή αυτή ανήκουν ένας από το δήμο, δύο από φιλοζωικά σωματεία, ένας κτηνίατρος και ένας κυνηγός. Ο κυνηγός είναι ο πλέον αναρμόδιος. Τι θέση έχει ο κυνηγός; Αυτό υπήρχε στο νόμο αλλά θέλουμε στην τροποποίηση να αλλάξει και αυτό το σκέλος. Ο κυνηγός με ποια λογική δηλαδή συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα στείρωσης και διαχείρισης των αδέσποτων; Ας μπει ένας εκπαιδευτής ως ο πιο αρμόδιος», σημειώνει.

 Και εξηγεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή των αδέσποτων ζώων στη Θεσσαλονίκη, όπου και εδρεύουν. Βάσει υπολογισμών όμως στη συμπρωτεύουσα υπάρχουν περίπου 30.000 αδέσποτα (γάτες και σκύλοι).

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.

http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!