Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

mac

wibbitz

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Οι φυτικές ίνες είναι πηγή ζωής!


ΗΠΑ: Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με περισσότερες φυτικές ίνες και πιθανότατα θα εξασφαλίσετε περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτό είναι το μήνυμα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και τη σύνδεσή τους με τη μείωση του κινδύνου θανάτου. Οπως προέκυψε από τη μελέτη αυτή που διεξήχθη από ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, οι φυτικές ίνες μειώνουν τη θνησιμότητα που οφείλεται όχι μόνο στις καρδιοπάθειες αλλά και σε μεταδοτικές και αναπνευστικές νόσους. Ενα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν επίσης ότι το μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό «κρύβεται» στις φυτικές ίνες των δημητριακών.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί παρακολούθησαν 388.000 ενηλίκους ηλικίας 50-71 ετών επί εννέα έτη. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα 31.000 συμμετέχοντες
πέθαναν και οι ερευνητές αναζήτησαν στα εθνικά αρχεία το αίτιο θανάτου τους. Οπως προέκυψε, τα άτομα που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 22% κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών. Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων οργανισμών στις ΗΠΑ, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως και οι άνδρες 38 γραμμάρια ημερησίως. Για να εννοήσει κάποιος καλύτερα τις ποσότητες, αξίζει να αναφέρουμε ότι μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 2-4 γραμμάρια φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες φάνηκε ότι προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη σε ό,τι αφορά την πρόληψη του θανάτου εξαιτίας διαβήτη και καρδιοπαθειών- μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και σακχάρου του αίματος ενώ «πολεμούν» και τις φλεγμονές. Μια θεωρία επίσης αναφέρει ότι οι φυτικές ίνες προσδένονται στις συσσωρευμένες τοξίνες του οργανισμού και με αυτόν τον τρόπο τις απομακρύνουν ταχύτερα από το σώμα. Παράλληλα οι φυτικές ίνες ωφελούν και στη… μάχη με τη ζυγαριά αφού δημιουργούν ισχυρότερο αίσθημα κορεσμού και οδηγούν σε απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι φυτικές ίνες μπορούν να δράσουν προληπτικά χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους ακόμη και ενάντια σε «δολοφόνους» όπως η γρίπη και η πνευμονία. Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο τα οφέλη τους φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερα για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες, πιθανότατα επειδή οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και σε όσπρια όπως τα φασόλια. Ωστόσο το μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό έχουν οι φυτικές ίνες των δημητριακών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που μπορεί να συντελεί στη μείωση του κινδύνου θανάτου. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, η λήψη αυτών των στοιχείων μέσω συμπληρωμάτων πιθανότατα δεν είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη τους μέσω των τροφών.

Πηγή: http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.com/2012/10/blog-post_4423.html#ixzz2AqvU3cHg

Oι τροφές που μπορεί να σας... χαλάσουν τα κέφια

Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής μας οδηγούν πολλές φορές σε διατροφικές επιλογές, εύκολες ή και ευχάριστες στη γεύση, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα επιβλαβείς....

Η αποφυγή μίας σειράς τροφών, οι οποίες δεν είναι πάντοτε «προφανώς» ανθυγιεινές, μπορεί να μας βοηθήσει να μπούμε στο σωστό μονοπάτι για καλύτερη διάθεση, σωματικά και πνευματικά!

Πατατάκια

Με τον ποδοσφαιρικό αγώνα, το talent show ή μια καλή ταινία στην τηλεόραση και ειδικά τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, το να αποφύγει κανείς τα πατατάκια μοιάζει δύσκολο. Αυτοί όμως οι πειρασμοί, είναι γεμάτοι κορεσμένα έλαια με πολλά λιπαρά οξέα ωμέγα-6, τα οποία μπλοκάρουν την ενίσχυση της καλής διάθεσης καθώς και τα θετικά για τους ιστούς του εγκεφάλου λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Οι τηγανητές πατάτες δημιουργούν επίσης και την καρκινογόνο ουσία ακρυλαμίδιο.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Μικρές πατάτες με κόκκινη ή μπλε φλούδα, ψητές στο φούρνο. Το χρωματιστό τους περικάλυμμα είναι γεμάτο με φυτοθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Μια άλλη καλή επιλογή, είναι τα σπιτικά ποπ κορν.

Ζαμπόν και επεξεργασμένα κρέατα

Τα μεγάλα συσκευασμένα κομμάτια χοιρομέρι προέρχονται συνήθως από βιομηχανοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες, όπου τα γουρούνια «φορτώνονται» με αναρίθμητα αντιβιοτικά. Στο προϊόν γίνεται επίσης έγχυση ζάχαρης, αλατιού, πρόσθετων και συντηρητικών από νιτρικά άλατα, τα οποία ευνοούν τα «πεσμένα κέφια», τις ημικρανίες, ακόμη και το… πρήξιμο στους αστραγάλους!

Το υγιεινό υποκατάστατο: Ο άγριος σολομός είναι μια αρκετά αξιόπιστη εναλλακτική. Αν πάλι δε σας αρέσουν τα θαλασσινά, ψάξτε για φιλέτο από χοιρινό ελεύθερης βοσκής —με υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη, μια βιταμίνη B η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Αναψυκτικά

Είναι από τις μεγάλες διατροφικές «πληγές», που μας γεμίζουν. Μετά την αρχική έξαψη που προσφέρει η μεγάλη περιεκτικότητα των περισσότερων από τα ανθρακούχα σε ζάχαρη αναψυκτικά, τα κέφια μας βυθίζονται στα τάρταρα.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Αν χρειάζεστε κάτι για να σας καλύπτει το κενό σε ό,τι αφορά στις… φυσαλίδες, προσθέστε βιολογικό χυμό πορτοκάλι σε φυσικό ανθρακούχο νερό.

Μαργαρίνη

Για δεκαετίες, η διχογνωμία των επιστημόνων αφορούσε το τι από τα δύο είναι πιο υγιεινό, η μαργαρίνη ή το βούτυρο. Τελικώς, το επιστημονικό debate κατέληξε: τα βιομηχανικά λιπαρά και τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 στη μαργαρίνη ευνοούν τις φλεγμονές και μπορούν να παίξουν άσχημα παιχνίδια με τα κέφια μας, αλλά και με τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα μας. Οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων αλλάζουν συχνά τη σύστασή της, αλλά το γεγονός παραμένει: η μαργαρίνη είναι «κατασκευασμένη» και το σώμα δεν γνωρίζει πώς να την αντιμετωπίσει.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Το βούτυρο από αγελάδες ελεύθερης βοσκής είναι πλούσιο σε ένα είδος λιπαρών, το οποίο ονομάζεται συζευγμένο λινελεϊκό οξύ ή αλλιώς CLA. Τα λιπαρά αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ φαίνεται πως βάζουν φρένο στο λίπος που συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών. Συν τοις άλλοις, το βιολογικό βούτυρο έχει και τα ωμέγα-3 του.

Επεξεργασμένοι σπόροι κολοκύθας

Τα ωμά σπόρια κολοκύθας ή αυτά που ψήνει καθένας μόνος του είναι μια χαρά και πολύ υγιεινά. Εκείνα όμως που πωλούνται σε πλαστικά σακουλάκια, όχι και τόσο. Η βιομηχανία τροφίμων «βουτά» πολλές φορές τα σπόρια σε ένα συντηρητικό το οποίο ονομάζεται «βρώμικο κάλιο», το οποίο μπλοκάρει το ιώδιο, δυσκολεύοντας την απορρόφησή του από το θυρεοειδή.

Τα επίπεδα του ιωδίου είναι κομβικά για τη σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου αδένα, ο οποίος με τη σειρά του είναι κομβικός για τη διάθεσή μας. Για τη διάγνωση της κατάθλιψης, οι ψυχίατροι, σε οργανικό επίπεδο, ελέγχουν πρώτα και κύρια τον θυρεοειδή.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Επιμονή στα ωμά και σπιτικά ψημένα σπόρια και όχι μόνο. Κι άλλοι σπόροι έχουν παρόμοια ιχνοστοιχεία και φυσικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες όπως οι σπόροι κολοκύθας.

Νέκταρ αγαύης

Η αγαύη προωθείται σαν φυσικό και εναλλακτικό γλυκαντικό, αλλά αυτό είναι απλώς μύθος. Έχει καταχωρηθεί ως υγιεινό επειδή δεν αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ωστόσο αυξάνει το ρίσκο του μεταβολικού συνδρόμου, δημιουργώντας το υπόστρωμα για συρρίκνωση του εγκεφαλικού ιστού και αστάθεια του κεφιού.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Όλοι οι τύποι γλυκαντικών πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση, αλλά το καλύτερο και πλέον φυσικό είναι το σιρόπι σφενδάμου (προσοχή στις ποικιλίες του που περιέχουν φρουκτόζη από καλαμπόκι) και το βιολογικό μέλι. Τα συγκεκριμένα περιέχουν σημαντικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία και φυτικά αντιοξειδωτικά, που ευνοούν την καλή υγεία.

Κουλούρια

Η γιαγιά μας έλεγε ότι κάνουν καλό. Η αλήθεια είναι ότι είναι γεμάτα εξευγενισμένους υδατάνθρακες που δημιουργούν προβλήματα στην απαραίτητη για τον οργανισμό ενέργεια (την αυξάνουν αφύσικα) και τη διάθεση μας το μεσημέρι (εάν τα έχουμε φάει το πρωί). Οι εταιρείες παραγωγής, βέβαια, δεν πτοούνται και έχουν αυξήσει το μέγεθός τους στο διπλάσιο τα τελευταία χρόνια.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Κινηθείτε καλύτερα προς τα βιολογικά αυγά, τα οποία περιέχουν σημαντικά για τον εγκέφαλο και τη διάθεση θρεπτικά στοιχεία σαν τις διάφορες παραλλαγές της βιταμίνης B, ψευδάργυρο και ηλεκτρυλοχολίνη, τα οποία θα σας κρατούν ενεργητικούς και υγιείς όλη την ημέρα.

Φιστίκια

Τα αλατισμένα συσκευασμένα φιστίκια, είναι γεμάτα νάτριο και πρόσθετα, μεταξύ αυτών και μονονατριακό γλουταμινικό (MSG), ένα συστατικό το οποίο είναι υπεύθυνο για ημικρανίες, αδυναμία, συριγμούς και δυσκολίες στην αναπνοή.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Αν θέλετε τροφή για τον εγκέφαλο, τα υψηλά σε ωμέγα-3 καρύδια, τα αμύγδαλα (υψηλά στη Βιταμίνη Ε) και οι πλούσιοι σε σελήνιο βραζιλιάνικοι ξηροί καρποί, είναι ό,τι καλύτερο. Μπορείτε επίσης να τους ψήσετε με λίγο αλάτι, για πιο «πικάντικο» αποτέλεσμα.

Συσκευασμένες γλυκοπατάτες

Οι συσκευασμένες γλυκοπατάτες είναι κυριολεκτικά γεμάτες ζάχαρη και η κατανάλωσή τους ξεκινά μια διαδικασία που θα κάνει τον εγκέφαλό σας να υποφέρει. Το υψηλό ζάχαρο «γηράσκει» τα αιμοφόρα αγγεία μας, συρρικνώνει το μυαλό μας, αφαιρεί πόντους από την όραση μας και τη λειτουργία των νεύρων και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Οι φυσικές γλυκοπατάτες, που ψήνονται χωρίς επιπλέον ζάχαρη, περιέχουν βήτα καροτίνη, μια λιποδιαλυτή ουσία με προστατευτικά για τον εγκέφαλο αντιοξειδωτικά που τα χρησιμοποιεί το σώμα για να παραγάγει βιταμίνη Α.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη συνδέεται με τα ένζυμα που χρησιμοποιούν οι νευροδιαβιβαστές που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση της διάθεσης. Στην καλύτερη μορφή της η βιταμίνη Α συναντάται σε προϊόντα σαν το βούτυρο και τα αυγά από κτηνοτρόφους οι οποίοι εκτρέφουν ζώα ελεύθερης βοσκής.

Πηγή: http://topeiraxtiri.blogspot.com/2012/10/o_31.html#ixzz2AqvEUJ5c

Ζητείται κοπέλα για εργασία στο περίπτερό μας στην έκθεση BEAUTY CONGRESS 2012 στην Αθήνα (03.11.12 έως 05.11.2012)




Ζητείται κοπέλα για εργασία στο περίπτερό μας στην έκθεση BEAUTY CONGRESS 2012 στην Αθήνα (03.11.12 έως 05.11.2012), η οποία θα εργαστεί ως μοντέλο καθώς και στην υποδοχή. 
Δίδεται αμοιβή. 
Παρακαλώ πολύ οι ενδιαφερόμενες να αποστείλουν  φωτογραφία τους καθώς και στοιχεία επικοινωνίας στο info@tnthair.gr  έτσι ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους.
Ευχαριστούμε πολύ.
. http://macadamia-natural-oil.blogspot.gr/2012/10/beauty-congress-2012-031112-05112012.html

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Πόσο μας παχαίνει η tv; Οι τηλε-τροφές και οι θερμίδες

Δεν έχετε κανονίσει βραδινή έξοδο και καλέσατε φίλους στο σπίτι για να παρακολουθήσετε έναν αγώνα, μια ταινία ή την αγαπημένη σας εκπομπή; Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε γιατί μια βραδιά μπροστά στην τηλεόραση κρύβει...
θερμίδες! Η τηλεόραση, όπως θα έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας, λειτουργεί ως διατροφική παγίδα καθώς κατά τη διάρκεια που βλέπουμε οι περισσότεροι έχουμε την κακή συνήθεια να καταναλώνουμε τροφές (που είναι συνήθως συγκεκριμένες), φορτώνοντας τον οργανισμό μας με δεκάδες θερμίδες. Διαβάστε παρακάτω τις θερμίδες που περιέχουν οι top τροφές που…αγαπάτε να τρώτε βλέποντας τηλεόραση. Ξηροί καρποί: Φιστίκια (100 γραμμάρια): 580 θερμίδες Αμύγδαλα: 510 θερμίδες Καρύδια:550 θερμίδες Αναψυκτικό (τύπου Κολα): 140 θερμίδες Τσιπς (100 γραμμάρια): 520 θερμίδες Πίτσα μαργαρίτα (λεπτή ζύμη): 200 θερμίδες το κομμάτι Πίτσα μαργαρίτα (αφράτη ζύμη): 310 θερμίδες το κομμάτι Μπίρα (1 κουτάκι): 110 θερμίδες Μπίρα χωρίς αλκοόλ: 40 θερμίδες Κρασί λευκό ξηρό: 90 θερμίδες το ποτήρι Ουίσκι (1 ποτήρι): 110 θερμίδες Σουβλάκια (πίτα καλαμάκι απ’ όλα): 450 θερμίδες Αν για παράδειγμα βλέποντας μια ταινία στο σπίτι καταναλώσετε 4 κομμάτια πίτσα μαργαρίτα με αφράτη ζύμη ( 1240 θερμίδες), ένα αναψυκτικό τύπου κόλα (140 θερμίδες), ένα ποτήρι ουίσκι (110 θερμίδες) που συνοδεύονται από φιστίκια (580 θερμίδες) τότε θα προσλάβετε 2070 θερμίδες. Τα παρακάτω είναι τα πιο δημοφιλή κατά την επίσκεψη στον κινηματογράφο και κυριολεκτικά «θερμιδικές βόμβες» που πολλές φορές καταναλώνονται και στο σπίτι. Μεγάλο ποπ κορν (εμπορίου): 1700 θερμίδες Μια μερίδα νάτσος με τυρί: 700 θερμίδες Μεγάλη κόκα κόλα: 300 θερμίδες

xorisoria.org

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ελληνικά επώνυμα: Από πού βαστάει η σκούφια μας;


Όπως ακριβώς τα ονόματα, έτσι και τα επώνυμα (ή «τα οικογενειακά μας ονόματα» αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του Μανώλη Τριανταφυλλίδη) όχι μόνο σημαίνουν κάτι, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για την γεωγραφική καταγωγή τους, την παλαιότητά, ακόμα και την γλωσσική τους ιδιαιτερότητα.

«Τα περισσότερα ελληνικά επώνυμα προέρχονται συνήθως είτε από τοπωνύμια -όπως Μανιάτης από την Μάνη, Μωραΐτης από τον Μοριά- είτε από διάφορα παρατσούκλια τα οποία ενέπνεαν στους ανθρώπους», αναφέρει η κ.Φούλα Πισπιρίγκου, Φιλόλογος. και προσθέτει: «Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μερικές καταλήξεις οι οποίες υποδηλώνουν καταγωγή, όπως για παράδειγμα τα σε ‘ίδης’ και ‘άδης’ που είναι καταλήξεις των Ποντίων, τα σε ‘ογλου’ που είναι Μικρασιατικά και σημαίνουν ο γιος του τάδε, το ‘πουλος’ που απαντάται στην Πελοπόννησο, το «άκος» στη Μάνη και το «άκης» που είναι κρητικό».

Συνοψίζοντας λοιπόν, μπορούμε να διακρίνουμε τα επώνυμα σύμφωνα με τη σημασία τους σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, που δηλώνουν αντίστοιχα βαφτιστικό όνομα, καταγωγή, επάγγελμα και παρατσούκλια (ή προσωνύμια).

Πατρωνυμικά: Αυτά που χρησιμοποιούν για ρίζα τους βαφτιστικά ονόματα, είναι μαζί με τα παρατσούκλια το συχνότερο είδος των οικογενειακών ονομάτων. Τα συναντούμε σε ονομαστική πτώση (π.χ. Κωστής, Γεωργής), σε γενική (π.χ. Γεωργίου, Δημητρίου), αλλά και με πολλές καταλήξεις ή υποκοριστικά (π.χ. Στεφανίδης, Αθανασούλας).

Μητρωνυμικά: Αυτά τα οποία βασίζονται στο όνομα της μητέρας, για παράδειγμα Κώστας Ελένης (δηλαδή ο Κώστας της Ελένης). Είναι αρκετά σπάνια και χωρίζονται και αυτά σε κατηγορίες ανάλογα με το επάγγελμα της μητέρας ή του άντρα της (Καλογραίας, Μακαρονούς, Μαμμής, Τσαγκαρίνας), την καταγωγή της μητέρας (Αμουργιανής, Αραπίνης, Βλάχας), ακόμα και το… ελάττωμα της μητέρας (Βουβής, Καμπούρας).

Εθνικά: Είναι τα επώνυμα τα οποία δηλώνουν καταγωγή και φανερώνουν τον τόπο που γεννήθηκε ή έζησε αυτός που έχει το όνομα. Αναφέρονται συνήθως σε χωριά ή ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και οι καταλήξεις τους είναι δεκάδες. Οι πιο συνήθεις είναι οι εξής:


  • -(ι)ώτης: Τσιριγώτης, Λεπενιώτης, Ανδριώτης, Ηπειρώτης κτλ.
  • -ίτης: Μπεγλίτης, Πολίτης, Αργυροκαστρίτης κτλ.
  • -ιανος: Κουταλιανός, Ελεκιστριάνος, Ψαριανός, Σακαρετσιάνος, Χρυσοβιτσιάνος κ.α.
  • -ινός: Πατρινός, Παργινός, Ζακυνθινός, Καλαβρυτινός
  • -αίος: Κερκυραίος, Ρωμαναίος κτλ.


Επαγγελματικά: Επώνυμα τα οποία δηλώνουν επαγγέλματα τα οποία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Από τα βυζαντινά χρόνια (Αμπελάς, Λαχανάς, Ζωναράς, Καμπανάρης, Γραμματικός, Παλαιολόγος, Δούκας, Λογοθέτης) μέχρι τα νεοελληνικά (Γελαδάρης, Αρκουδάρης, Περιβολάρης, Ψαράς, Σαμαράς, Κουρέας, Ασβεστάς, Βαγενάς).

Παρατσούκλια: Αποτελούν τον κύριο όγκο των επωνύμων μαζί με τα πατρωνυμικά και προέρχονται κατά κύριο λόγο από χαρακτηρισμούς που βασίζονται σε σωματικές (Βραχνός, Ζερβός, Καμπούρης, Λεβέντης), πνευματικές και ηθικές ιδιότητες (Βιαστικός, Αγέλαστος, Θλιμμένος, Κατεργαράκος). Μπορούν να προέρχονται όμως και από παρομοιώσεις με ζώα (Αλεπουδέλης, Γάτος, Ζυγούρης, Λύκος, Ποντίκης), με φυτά (Γαρούφαλος, Καρπούζης, Πιπέρης, Ρεβίθης) ή να υποδηλώνουν συγγένεια και ηλικία (Εγγονόπουλος, Κανακάρης, Ορφανός, Παπούλιας, Πατέρας).

Τα επώνυμα όμως, δεν εμφανίστηκαν μόνο με τον αρχικό τους τύπο. Πολλά από αυτά σχηματίζουν παράγωγα με διάφορες καταλήξεις ή είναι σύνθετα με την βοήθεια λέξεων οι οποίες χρησιμεύουν ως πρώτο συνθετικό. Όσον αφορά τις καταλήξεις, αποτελούν ένα γλωσσικό… GPS για να καταλάβουμε από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεται κάποιος. Έτσι έχουμε τα εξής:


  • -ίδης: Πόντος (Τουντουλίδης, Κοντογιαννίδης, Πετρίδης)
  • -άδης: Πόντος (Γεωργιάδης, Καλγρεάδης, Φωτιάδης)
  • -ούδης ή - ουδάς: Μακεδονία - Θράκη (Λαμπρινούδης, Νικολούδης, Σπανούδης, Φραγκούδης, Ψαρούδας, Μαρούδας)
  • -όγλου: Μικρά Ασία (Πεσμαζόγλου, Κουρατζόγλου, Ασλάνογλου)
  • -άκης: Κρήτη (Παπαδάκης, Σαββάκης)
  • -άκος: Μάνη (Παντελάκος, Δημητράκος, Μαυροειδάκος)
  • -πουλος: Κυρίως στην Πελοπόννησο (Νικολακόπουλος, Αβραμόπουλος, Ανδρικόπουλος)
  • -άτος: Κεφαλονιά (Δημητράτος, Γιανουλάτος, Γερολυμάτος)
  • -έλης: Μυτιλήνη, Αϊβαλί, Λήμνο, Ίμβρο (Παπαδέλης, Χαμαλέλλης, Χωριατέλλης, Ξαφέλλης, Κοντέλλης)
  • -ούσης: Χίος (Χαλκούσης, Παϊδούσης)


Ας δούμε λοιπόν την ετυμολογία μερικών εκ των πιο συνηθισμένων ελληνικών επωνύμων:

Παλαιολόγος: Από το μτγν.ρημ.παλαιολογώ, λέω, ομιλώ περί αρχαίων-παλαιών πραγμάτων. Επώνυμο της τελευταίας δυναστείας του Βυζαντίου. Συνηθέστατο επώνυμο σήμερα, κυρίως λόγω της χρησιμοποίησης του «Παλαιολόγος» ως βαφτιστικού.

Βασιλόπουλος: Αρκετά συνηθισμένο επώνυμο, με προφανή προέλευση από το βαφτιστικό Βασίλειος, με το επίσης σύνηθες τρόπο σχηματισμού επωνύμου με την κατάληξη -όπουλος.

Οικονόμου: Συχνότατο ελληνικό επώνυμο, κυρίως λόγω της σημασίας της λέξης οικονόμος ως εκκλησιαστικός αξιωματούχος, κληρικός, υπεύθυνος κυρίως για την οικονομική διαχείριση εκκλησίας ή μοναστηριού.

Παπαδόπουλος: Γιος ή απόγονος του παπά (παπαδοπαίδι), ίσως το πολυπληθέστερο όνομα στην Ελλάδα μαζί με την κατάληξη -οπουλος.

Καραγιάννης: Σύνθετο όνομα από τούρκικη λέξη kara = μαύρος, μελαχρινός συν το βαφτιστικό όνομα Γιάννης.

Κωνσταντόπουλος: Γιος ή απόγονος του Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος προέρχεται από το λατινικό Constantinus.

Αγγελόπουλος: Επώνυµο πατρωνυµικό που προέρχεται από το βαφτιστικό όνοµα Άγγελος συν την κατάληξη –όπουλος.

Ρήγας: Από το νεοελληνικό ρήγας, λαϊκότροπα ο βασιλιάς (μεσαιωνικό ρήγας). Προέρχεται από το ελληνιστικό ρηξ, αιτιατική ρήγα, που προέρχεται από το λατινικό rex.

Χατζής: Σύνηθες πρόθεμα σε πολλά ελληνικά επίθετα (Χατζηνικολάου, Χατζηδημητρίου, Χατζόπουλος, Χατζίδης, Χατζηδάκης κ.α.). Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη: Άτονη προτακτική λέξη που ακολουθείται πάντα από το ενωτικό (-) και έμπαινε πριν από βαφτιστικά ή οικογενειακά ονόματα ως τιμητικός τίτλος για να δηλώσει ότι ένας ορθόδοξος χριστιανός επισκέφτηκε ως προσκυνητής τους Άγιους Τόπους.

Αναλυτικές πληροφορίες για την ετυμολογία όλων των ελληνικών επωνύμων θα βρείτε σε αυτό εδώ.

πηγή: in2life.gr

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΙΤΕ: Πες μου πώς κοιμάσαι να που πω ποιος είσαι!


Η θέση που επιλέγουμε να πάρουμε όταν
πέφτουμε για ύπνο αποκαλύπτει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά μας...

σύμφωνα πάντα με τη γλώσσα του σώματος, λέει ο ειδικός Robert Phipps και συμπληρώνει: ...
«Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο κοιμούνται σε εμβρυακή θέση». Ο κ. Phipps έχει εντοπίσει τέσσερις θέσεις, αναφέροντας ότι η «εμβρυακή στάση» είναι μακράν η πιο κοινή ανάμεσα στους ανθρώπους.

«Δεν χρειάζεται να διαβάζουμε μόνο τα ωροσκόπια, καθώς η θέση μας στο κρεβάτι κρύβει πολλά μυστικά για το χαρακτήρα μας αλλά και για τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε όταν ξυπνάμε την άλλη μέρα!», συμπληρώνει. Ας δούμε, λοιπόν, κι εμείς τι δηλώνει κάθε στάση ύπνου:

1. Εμβρυακή στάση

Ο μισός και πλέον πληθυσμός επιλέγει αυτήν τη θέση ύπνου, υποδηλώνοντας ότι είμαστε κατά βάση ένα «έθνος πεσιμιστών». Τι σημαίνει αυτό; Συναισθήματα όπως ανασφάλεια, αγωνία, ανησυχία και φόβος κυριαρχούν στους ανθρώπους που κοιμούνται σε εμβρυακή στάση, ενώ χαρακτηρίζονται κατά βάση από ντροπαλότητα και ευαισθησία.
Επιπλέον, είναι ευσυνείδητοι και οργανωτικοί, αλλά σκέφτονται συχνά πολλά πράγματα μαζί και ανησυχούν χωρίς λόγο. Είναι συχνά νευρικοί και υπερκινητικοί και για το λόγο αυτό το κρεβάτι αποτελεί γι’ αυτούς «ζώνη άνεσης», στην οποία επιστρέφουν μετά από μια αγχωτική ημέρα.

2. Σε στάση «κούτσουρου»

Χέρια και πόδια σε ευθεία γραμμή και το σώμα στο πλάι υποδηλώνουν άνθρωπο με άκαμπτη σκέψη, σκληρό και αδιάλλακτο σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Τα «κούτσουρα», όπως ονομάζονται, είναι συνήθως πεισματάρηδες, αυταρχικοί, ακόμη και απόμακροι άνθρωποι, που δύσκολα χαλαρώνουν. Το στρες τούς «εξουσιάζει» σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, ενώ ο ύπνος αποτελεί μια συνέχεια της έντασης στην οποία βρίσκονται διαρκώς.

3. Πόδια «προσοχή» & χέρια χαλαρά στο πλάι

Τα απλωμένα χέρια στο πλάι μπορεί να σημαίνουν ή ότι «κυνηγάτε τα όνειρά σας» ή ότι «είστε κυνηγημένος». Αισθάνεστε συχνά ότι θέλετε να πάρετε περισσότερο τη ζωή στα χέρια σας, έτοιμος να αρπάξετε κάθε νέα και συναρπαστική πρόκληση που σας παρουσιάζεται.
Οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτήν τη στάση ύπνου είναι συνήθως οι χειρότεροι επικριτές του εαυτού τους και δεν είναι λίγες οι φορές που εγκαταλείπουν όσα πράγματα δεν τους πάνε όπως θα ήθελαν, χωρίς να παλέψουν λίγο παραπάνω. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά μπορεί να κυνηγούν «άπιστα όνειρα», σπαταλώντας χρόνο και ενέργεια άσκοπα.

4. Στάση «μπρούμυτα»


Είναι η λιγότερο άνετη θέση ύπνου για τους ενήλικες, οι περισσότεροι από τους οποίους «αγκαλιάζουν» και το μαξιλάρι τους. Βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που επιλέγουν αυτήν τη στάση είναι το γεγονός ότι πιστεύουν ότι δεν έχουν τον απαιτούμενο έλεγχο στη ζωή τους, ενώ το «μαξιλάρι» αποτελεί γι’ αυτούς τη ζωή που θα ήθελαν να έχουν.
Συχνά αφήνουν θέματα σε εκκρεμότητα για την επόμενη μέρα και αγχώνονται για να τα πραγματοποιήσουν. Καλό θα ήταν να γίνεται ένα ένα βήμα τη φορά, έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για το επόμενο, με περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες επιτυχίας του στόχου, για να είστε «αφεντικό» του πεπρωμένου σας.

perierga.gr

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Επιστήμονες ανακάλυψαν ζώα που ουρούν από το στόμα!


Η ικανότητα αυτή βοήθησε τις χελώνες να προσαρμοστούν σε βάλτους και έλη... Από το στόμα ουρούν οι κινεζικές χελώνες «Pelodiscus sinensis», γνωστές για το μαλακό τους κέλυφος, γεγονός που τις βοήθησε να επιβιώσουν σε βάλτους και έλη με υφάλμυρο νερό. Στις αρχές του 19ου αιώνα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εσωτερικό του στόματος της κινεζικής χελώνας ήταν γεμάτο μικροσκοπικές προεξοχές, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, επιτρέπουν στο ερπετό να αναπνεύσει κάτω από το νερό, αυξάνοντας την επιφάνεια όπου ανταλλάσσονται το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τον Δρ. Alex Yuen Kwong, από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, τα χαρακτηριστικά αυτά εξελίχθηκαν για έναν και μοναδικό λόγο: ώστε οι χελώνες να ουρούν ευκολότερα από το στόμα τους. Στο πλαίσιο της μελέτης η ερευνητική ομάδα του Δρ. Kwong κράτησε τέσσερις χελώνες σε δεξαμενές με νερό για έξι ημέρες. Προς έκπληξή τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 6% της ουρίας της χελώνας εξαγόταν από την αμάρα, την έξοδο των ερπετών για τα ούρα και τα περιττώματα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά των χελώνων στην ξηρά, χρησιμοποιώντας δοχεία με νερό. Όπως προέκυψε από την έρευνα οι χελώνες βουτούσαν στο νερό το κεφάλι τους για 20 με 100 λεπτά. Μάλιστα συχνά συγκρατούσαν λίγο νερό στο στόμα τους και στη συνέχεια το έφτυναν, διαδικασία που κατά περίεργο τρόπο αύξανε κατά πολύ την ουρία στο νερό του δοχείου. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι χελώνες ουρούσαν από το στόμα. Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν στο στόμα τους μια πρωτεΐνη που τις βοηθά να απομονώσουν την ουρία από το αίμα τους. Η πρωτεΐνη αυτή βρέθηκε αποκλειστικά στο στόμα και όχι στα νεφρά, όπως θα περίμενε κανείς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα των κινεζικών χελώνων να ουρούν από το στόμα τις βοήθησε να προσαρμοστούν στους βάλτους και τα έλη. Για να ουρήσουν κανονικά θα έπρεπε να πίνουν πολύ νερό, όμως στους οικοτόπους τους τα ύδατα παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση άλατος, το οποίο δεν θα «ξεφορτώνονταν» εύκολα. Οπότε αντί να πίνουν το υφάλμυρο νερό, οι χελώνες απλά ξεπλένουν το στόμα τους με αυτό. http://www.inews.gr/141/epistimones-anakalypsan-zoa-pou-ouroun-apo-to-stoma.htm

Όταν εσύ… κοιμόσουν! Απίθανες ΦΩΤΟγραφίες



Όταν εσύ… κοιμόσουν! Απίθανες ΦΩΤΟγραφίες

 

Η Adele και η Mila -μάνα και κόρη- έγιναν διάσημες στο Διαδίκτυο εξαιτίας μιας ασυνήθιστης ιδέας που είχε η πρώτη: Κάθε φορά που η κόρη της κοιμόταν του καλού καιρού εκείνη ξεκινούσε τη δουλειά!
Δημιουργώντας απίθανα σκηνικά με ό,τι είχε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένου και του μωρού, απαθανάτιζε στο φακό τις εικόνες που έμοιζαν να είναι βγαλμένες από… παραμύθι.
Σκηνές με «πρωταγωνίστρια» την κόρη σε διάφορες στάσεις και θέσεις ύπνου έγιναν αμέσως hit εξαιτίας της εφευρετικότητας της μάνας αλλά και της γλυκύτητας της κόρης.
Από ροκ σταρ και κολυμβήτρια σε δεινή «βιβλιοφάγο» και «ανατολίτισσα», η μικρή δίνει σάρκα και οστά στα όνειρά της, χωρίς, βέβαια, να το γνωρίζει.
Γιατί η μητέρα της φρόντισε γι’ αυτό και με το παραπάνω! Απολαύστε την…
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...
perierga.gr - Όταν εσύ... κοιμόσουν! Απίθανες φωτογραφίες
perierga.gr - Όνειρα γλυκά, μωρό μου...

ΠΗΓΗ: perierga.gr

ΒΙΝΤΕΟ – Εκπληκτικό: Δείτε τη γάτα… νίντζα!

Είναι γνωστό ότι οι γάτες διακρίνονται για την πονηριά τους. Όπως επίσης και για την ευλυγισία τους.
Στοιχεία απαραίτητα, εξάλλου, για να τα βγάλουν πέρα με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, δυνατότερα και πιο μεγαλόσωμα από τις ίδιες.
Όπως με τους σκύλους για παράδειγμα.
Τι κι αν η γάτα της ιστορίας μας ήρθε σε δύσκολη θέση, όταν άρχισε να την κυνηγάει ένας σκύλος; Την βρήκε γρήγορα την… άκρη.
Γιατί, ως γνωστόν, δεν θέλει κόπο, θέλει… τρόπο!
Δείτε το βίντεο:

ΠΗΓΗ: onsports.gr

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΤΑΞΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΓΚΥΟ ΣΚΥΛΙΤΣΑ


Πώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει έναν άνθρωπο ο οποίος ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου και πετά αυτό το πλάσμα έγκυο στο δρόμο; Αυτό αναρωτιέται η φιλόζωη που βρήκε την άτυχη σκυλίτσα.

Είναι λιγότερο από 15 κιλά και επί μια εβδομάδα ταλαιπωρούνταν καθώς δεν έκαναν τον κόπο ούτε να της βγάλουν το λουρί βόλτας όταν την πέταξαν και έπρεπε να περπατά σέρνοντάς το.
Αυτόπτης μάρτυρας δυστυχώς δεν μπόρεσε να καταγράψει την πινακίδα του οχήματος.
Το ζώο ήταν πολύ φοβισμένο από την εγκατάλειψη και κάποια στιγμή μία κυρία μετά από καθημερινές προσπάθειες, κατάφερε να την πιάσει.
Αυτοί είναι οι συνάνθρωποί μας: Κάποιοι τα εγκαταλείπουν, τα πετούν, δεν τα στειρώνουν και κάποιοι θυσιάζουν προσωπικό τους χρόνο και κόπο για να τα σώσουν...
Το μικρό σκυλί ζητά επειγόντως φιλοξενία ή υιοθεσία. Πρόκειται για πολύ καλό και φιλικό ζώο.
Προς το παρόν βρίσκεται στον Ωρωπό. Οι ενδιαφωερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6977292953 (Ελένη) και στο 6934568074 (Μαιρη).

Πηγή: adespoto.gr

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Τι κάνει άραγε ο σκύλος σας όταν φεύγετε από το σπίτι ; ( ΒΙΝΤΕΟ )

Τον συγκεκριμένο τον πιάσαμε στα πράσα! Οι περισσότεροι θα απαντούσαν «αγχώνεται», «κοιμάται» ή «δεν έχω ιδέα», όμως δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να μαντέψει την σωστή απάντηση, τουλάχιστον για τον σκύλο που πρωταγωνιστεί στο παρακάτω βίντεο… http://a-pistefto.blogspot.gr/2012/10/blog-post_2136.html